Noutati

Despre uleiurile esentiale in endometrioza – 1 an de masaj cu ulei esential de tamaie

Despre uleiurile esentiale in endometrioza – 1 an de masaj cu ulei esential de tamaie

Inca de la prima operatie din 2014 am inteles ca, de foarte putine ori, endometrioza poate fi tinuta sub control doar cu medicatia alopata. Asta a fost cazul meu, cel putin, insa si pe grupuri sunt o groaza de paciente cu aceeasi experienta. Asa s-a facut ca, pe langa suplimente, dieta, sport etc., am descoperit la un moment dat si uleiurile esentiale.

Ca de fiecare data, m-am documentat temeinic in privinta lor. Ce am descoperit, ce folosesc si care sunt rezultatele astazi, dupa 1 an de masaj aproape zilnic cu un ulei esential specific, cititi in articolul urmator.

  1. Nu toate uleiurile esentiale ne sunt benefice

Problema principala cu uleiurile esentiale este ca multe sunt estrogenice. Despre unele se stie clar asta, despre altele doar se vehiculeaza. Eu sunt un caz mai special in privinta asta, in sensul ca orice este estrogenic sau fitoestrogenic ma afecteaza foarte tare. Unele fete zic ca asta e doar situatia mea, avand, probabil, un estrogen marit, bazat pe factor genetic.  Sincer, eu nu cred ca e doar asta. Probabil doar simt mai pregnant, dar cred cu tarie ca estrogenii/fitoestrogenii (cel putin aceia puternici) tot ne afecteaza. Mai multe despre acest subiect, puteti citi aici, pe site-ul Melissei Turner. http://www.endoempowered.com/naturopath/

Inchizand aceasta paranteza, tot cautand mult pe partea asta, am ajuns doar la cateva uleiuri ne-estrogenice, cat sa le numeri pe degetele de la o mana.

  1. Uleiurile esentiale si studiile/aderentele

Urmatorul pas a fost sa caut pe site-ul specializat de unde ma documentez intotdeauna, si anume www.pubmed.com. Nu mica mi-a fost mirarea cand da, am gasit cateva studii folositoare, in special despre uleiul de copaiba (le gasiti aici), dar si despre uleiul de tamaie (aici nu targetat pe endometrioza, ci asa, in general, proprietati benefice).

Apoi am cautat diverse articole/relatari personale despre aceste uleiuri in contextul endometriozei, dar si al aderentelor endometriozice.

Asa am ajuns la concluzia ca, tragand linie dupa aceste doua prime etape, cele mai “tari” si recomandate uleiuri pentru noi erau asa: ulei de tamaie, ulei de copaiba si ulei de importele (Helichrysum).

Nu spun ca nu exista si altele bune pentru noi, insa din experienta si documentarea mea, acestea sunt “the best”.

  1. Nu toate uleiurile esentiale sunt la fel!

Primul impuls si prima miscare, de altfel, a fost sa ma duc la un magazin de produse naturiste si sa cumpar ulei de tamaie. Zis si facut. Rezultatul? Dezastruos! Pe langa faptul ca am “improspatat” toata casa cu un miros absolut insuportabil (mama mi-a zis clar sa ma mut daca mai am astfel de izbucniri :)), nu am simtit cine stie ce ameliorare a durerilor.

Acum, e drept ca durerile mele apareau numai la ciclu (si erau foarte intense), asadar eu foloseam uleiul mai mult pentru a preveni chisturi, aderente, noduli (care, oricum, mi se par mai grave decat niste dureri la ciclu care, cred eu, pot avea si alte cauze).

Asa am inceput sa comand uleiul de tamaie de la Young Living. Buna firma, bune produse, insa usturatoare ca pret. Pentru cine are bani, clar, Young Living sau DoTerra ar fi brandurile de top, insa eu am avut atunci un mare noroc: varul meu, impreuna cu familia, s-a mutat in Oman, “patria uleiului de tamaie”. Si asa am ajuns sa am ulei de tamaie la 60 ml si un pret de 30 lei!

Nu cred ca este la fel de pur ca cel de la Young Living, insa cu siguranta este si el ok facut, fiind realizat in fabricile lor, scrie  pe el 100% natural, are un miros discret, linistitor etc.

  1. Uleiul de tamaie – singurul cu care am mers in continuu, un an de zile

Acum, dintre cele trei uleiuri “castigatoare”, cu unul am mers in continuu vreme de un an. Sa fiu sincera, mult mai mare incredere aveam in uleiul de copaiba (dat fiind studiile). Problema a fost, insa, costul foarte ridicat pentru a-l folosit in masaj. Intern l-am luat o perioada, a fost ok, insa apoi nu l-am mai putut tolera.

Daca as avea bani pentru ulei de copaiba de la Young Living/DoTerra sau daca as avea pe cineva in Brazilia (aviz pacientelor care au cunostinte acolo si si-l pot procura la gramaj mare/pre mic), as folosi.

Uleiul de Helichrystum este, din nou, foarte mult, insa am citit ca este excelent contra aderentelor. Daca aveti bani, vi-l recomand din toata inima.

Asa ca am ramas cu uleiul meu de tamaie din Oman. Il folosesc de un an de zile, aproape zilnic, va voi detalia mai jos cum si nu am recidiva, ba mai mult, portiunea de chist ramasa dupa operatie s-a micsorat cu un cm, iar chistul hematic de 4 cm pe care il aveam in septembrie a disparut (e drept, insa, ca am tinut dieta si am luat o groaza de alte chestii despre care puteti citi aici).

Durerile la ciclu sunt acolo, nu trec decat cu 1 Ketonal la 12 ore, timp de trei zile, insa in rest nu mai am problema.

Pentru mine, uleiul de tamaie a fost “a life saver” in privinta aderentelor, nodulilor, chisturi – preventie, si, oarecum, tratament”. Mentionez ca nu iau anticonceptionale.

  1. Conteaza cat, cum si cand!

Ritualul meu in privinta masajului cu ulei de tamaie este urmatorul: 7-8 picaturi pe abdomenul inferior si cel superior, masaj timp de cel putin 90 de secunde, prin miscari circulare, ample, in sensul acelor de ceasornic. In privinta intensitatii, nu stiu ce sa spun: era mai degraba bland decat intens, uneori dupa miscarile prea adanci si intense simteam dureri de ovare, deci cumva imi ascult organismul si in privinta asta.

Repetam procedeul asta: 7-8 picaturi/90 de secunde in aceeasi zona.

Apoi, imi masam tot pe exterior zona inghinala – fetele care se epileaza la cosmetica vor intelege. La fel: 5-6 picaturi, masat alte 90 de secunde, cam de 2 ori.

Apoi, urma zona spatelui, jos, cam unde am rezectia de rect, tot pe exterior, plus spate jos, dupa care si pe lateral: la fel 5-6 picaturi, de 2 ori.

Am facut asta cat de des am putut, e drept ca luna trecuta am adaugat si ulei de ricin. Eu cataplasme cu ulei de ricin (care sunt foarte benefice) nu prea pot face, insa cum si uleiul asta este ok, am zis sa integrez.

Atentie: masajul nu se realizeaza in timpul menstruatiei, iar fetele care doresc sa ramana insarcinate trebuie sa se maseze numai pana la ovulatie.

Cam aceasta este experienta mea cu uleiurile esentiale, la care nu as renunta acum. Sper sa va ajute si sa experimentati cel putin aceleasi beneficii pe care le-am descoperit eu.

Un articol de Marina Rasnoveanu

Comments (1)

  1. Buna! Eu am 2 formatiuni la sanul dr, si am inceput sa folosesc uleiul de tamaie de scurt timp. Chiar ma intebam cat timp sa-l folosesc.Spune-mi te rog, stii cumva din surse sigure cu ce as putea sa-l mai combin?Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *