Cauze

Există mai multe ipoteze cu privire la ceea ce poate cauza endometrioza. Din păcate, niciuna dintre aceste teorii nu a fost dovedită în totalitate și nici nu explică cu exactitate toate mecanismele asociate cu dezvoltarea acestei boli. În consecintă, cauza endometriozei rămâne necunoscută.

Majoritatea oamenilor de știință care lucrează în domeniul endometriozei sunt de acord, totuși că endometrioza este accentuată –putem spune chiar exacerbată‒ de estrogen. În felul acesta, multe dintre tratamentele actuale pentru endometrioză încearcă să reducă producția de estrogen din corpul femeilor afectate, pentru a o putea elibera de simptomele acestei boli.

În momentul de față nu există niciun tratament cunoscut care să vindece complet endometrioza.

Mai multe teorii au devenit mai cunoscute și mai acceptate în ultima perioadă, iar realitatea este că poate fi o combinație de factori care determină dezvoltarea endometriozei la unele femei.

 

Metaplazia

Metaplazia însemnă schimbarea unui tip de țesut normal cu un alt tip de țesut normal. A fost propusă ipoteza că țesutul endometrial are capacitatea de a înlocui, în unele cazuri, alte tipuri de țesut din afara uterului.

Unii cercetători sunt de părere că acest lucru se întâmplă încă din faza embrionară , când uterul începe să se formeze. Alții cred că unele celule adulte păstrează capacitatea pe care au avut-o în stadiul embrionar de a se transforma în țesut reproductiv.

 

Menstruația inversă

Această teorie a fost propusă de către Dr. John Sampson în anii 1920. El a presupus că țesutul menstrual curge înapoi prin trompele uterine ( ceea ce se numește ”menstruație retrogadă” și se depozitează pe organele din zona pelvină, unde se depune și crește.

Cu toate acestea, există puține dovezi că celulele endometriale pot, de fapt, să se atașeze pe organele din zona pelvină și să crească. Ani mai târziu, cercetătorii au descoperit că 90 % dintre femei au ”menstuație retrogradă”. Însă deoarece majoritatea femeilor nu dezvoltă această boală, unii doctori au ajuns la concluzia că altceva ar putea fi factorul declanșator al endometriozei (poate fi vorba despe o problemă a sistemului imunitar sau o disfuncție hormonală).

Teoria ”Menstuației Retrograde” nu explică nici cum de este posibil ca endometrioza să apară la femeile care au avut histerectomie sau care au  avut o intervenție de ligaturare a trompelor. Și nici cum de în unele cazuri rare, endometrioza s-a dezvoltat la bărbații care au făcut tratament cu estrogen în urma unei intervenții de prostată.

 

Predispoziția genetică

S-a demonstrat faptul că rudele de gradul I ale femeilor care au această boală sunt mai predispuse să dezvolte endometrioză. Iar în cazurile în care există o legătură ereditară, boala trinde să fie mai rău în generația următoare.

Există studii în curs de desfășurare din întreaga lume care analizează probe sanguine de la surori cu endometrioză, în speranța de a izola o genă a acestei boli.

Iată ce se știe până acum despre genetică:

  • locuri de susceptabilitate pentru endometrioză există pe cromozomul 7p13-15
  • cercetătorii identifică rolul critic al genei în procesul de implantare a embrionului uman
  • studiile care asociază genomul cu boala au identificat variații în ADN-ul femeilor care le predispun pe acestea să dezvolte endometrioză

 

Diseminarea limfatică sau vasculară

Fragmentele endometriale pot trece prin vasele de sânge sau prin sistemul limfatic în alte părți ale corpului. Asta explică de ce endometrioza poate apărea și în părți îndepărtate, cum ar fi creierul, plămânii, pielea sau ochii.

 

Disfuncția sistemului imunitar

Unele femei cu endometrioză suferă de anumite defecte imunologice sau ale sistemului imunitar. Rămâne încă necunoscut dacă acest lucru este cauza sau efectul acestei boli.

 

Influențele mediului

Unele studii au arătat că factorii de mediu contribuie la dezvoltarea endometriozei, în special modul în care toxinele din mediul înconjurător influențează hormonii reproductivi și răspunsul sistemului imunitar în această situație. Însă această teorie nu a fost încă dovedită și rămâne controversată.