GnRH

Agoniștii GnRH

Agoniștii GnRH sunt un grup de medicamente care au fost folosite pentru tratarea femeilor cu endometrioză de peste 20 de ani. Ele sunt versiuni modificate ale unui hormon natural cunoscut ca hormon de eliberare a gonadotropinei, care ajută la controlul ciclului menstrual.

Toți agoniștii GnRH sunt foarte similară ca și compoziție chimică, dar se găsesc în diferite forme:

  • injecție o dată la trei luni
  • injecție lunară
  • injecție zilnică
  • spray nazal

Numele, formele și dozele recomandate ale agoniștilor GnRH utilizate pentru endometrioză sunt prezentate în tabelul de mai jos.

Cum funcționează

Toți agoniștii GnRH funcționează în același mod. Atunci când sunt utilizați în mod continuu pentru perioade mai lungi de 2 săptămâni, opresc producția de estrogen printr-o serie de mecanisme. Acest lucru privează implanturile endometriale de estrogen, făcându-le să devină inactive.

La cele mai multe dintre femei li se va bloca menstruația în termen de 2 luni de la începerea tratamentului. Cu toate acestea, unele vor experimenta 3-5 zile de sângerare vaginală sau spotting la aproximativ 10-14 de zile de la începerea tratamentului.

Ar trebui să observați o ameliorare a simptomelor în decurs de 4-8 săptămâni de la începerea tratamentului, dar unele femei vor experimenta o agravare temporară a simptomelor în primele 2 săptămâni. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de un timp pentru ca organismul să-și curețe producția de hormoni, iar în timpul acestei faze, nivelul de estrogen va crește de fapt și, prin urmare, poate stimula boala până când agonistul GnRh își va face efectul.

Reapariția ovulației și a menstruației este foarte variabilă, cele mai multe femei vor avea menstruație în termen de 4-6 săptămâni de la ultima lor pulverizare de buserelin sau nafarelină sau în termen de 6-10 săptămâni de la ultima injecție cu goserelină, leuprorelină sau triptorelin.

Dozare

În prezent, durata obișnuită a tratamentului cu un agonist GnRH este 3-6 luni. Cu toate acestea, în Germania, 12 luni de tratament cu terapie add-back (această terapie constă într-o cantitate mică de progesteron sau o combinație de estrogen și progesteron) ‒5 mg noretisteron pe zi– a fost aprobat și alte țări ar putea face același lucru în viitor.

Un curs 3 luni de tratament poate ameliora simptomele de durere la fel de eficient ca și un curs de 6 luni, dar tratamentul timp de 6 luni pare să conducă la o întârziere mai mare înrevenirea simptomelor.

Modul de administrare și dozarea variază în funcție de medicamentul utilizat, așa cum se arată în tabelul de mai jos.

Leuprorelin, injectie Leuprolide Enantone lunar leuprorelin vine ca o lunare sau, la trei luni, injecție, care este injectat sub pielea de pe abdomen sau cu brațul, sau, uneori, în fesă sau coapsă mușchi.

Leuprorelin, Leuprolide Lucrin Depot injecție lunară leuprorelină vine ca o lunare sau, la trei luni, injecție, care este injectat sub pielea de pe abdomen sau cu brațul, sau, uneori, în fesă sau coapsă mușchi.

Nume generic Firmă producătoare Formă Dozare
Buserelin Suprecur Spray nazal Buserelin vine cu o pompă de spray nazal. Doza recomandată este de două pufuri în fiecare nară la 8 ore (de 3 ori/zi).
Buserelin Suprefact injectable Injecție zilnică Injecțiile zilnice de Buserelin încep cu o doză de 200 micrograme și apoi cresc până la un maxim de 500 de micrograme. Doza finală este minimul necesar pentru a atenua simptomele de durere.
Goserelin Zoladex Injecție lunară sau injecție o dată la trei luni Goserelin este încorporat într-un mic implant biodegradabil aproximativ de dimensiunea unui bob de orez. Implantul este injectat sub piele în jumătatea inferioară a abdomenului o dată pe lună.
Leuprorelin, Leuprolide Lupron Depot Injecție lunară Leuprorelin este sub formă de injecție lunară sau o dată la 3 luni, care este injectată sub pielea de pe abdomen braț sau, uneori, în fesă sau în mușchii coapsei.
Leuprorelin, Leuprolide Prostap SR Injecție lunară Leuprorelin este sub formă de injecție lunară sau o dată la 3 luni, care este injectată sub pielea de pe abdomen braț sau, uneori, în fesă sau în mușchii coapsei.
Leuprorelin, Leuprolide Enantone Injecție lunară Leuprorelin este sub formă de injecție lunară sau o dată la 3 luni, care este injectată sub pielea de pe abdomen braț sau, uneori, în fesă sau în mușchii coapsei.
Leuprorelin, Leuprolide Lucrin Depot Injecție lunară Leuprorelin este sub formă de injecție lunară sau o dată la 3 luni, care este injectată sub pielea de pe abdomen braț sau, uneori, în fesă sau în mușchii coapsei.
Leuprorelin, Leuprolide Trenantone-Gyn Injecție o dată la 3 luni Leuprorelin este sub formă de injecție lunară sau o dată la 3 luni, care este injectată sub pielea de pe abdomen braț sau, uneori, în fesă sau în mușchii coapsei.
Naferelin Synarel Spray nazal Nafarelin vine cu o pompă de spray nazal. Doza recomandată este deo pulverizare într-o singură nară dimineața și o pulverizare în cealaltă nară, seara în fiecare zi. La câteva dintre femei, doza recomandată nu oprește menstruația. Dacă simptomele persistă la aceste femei, doza poate fi crescută la o pulverizare în ambele nări, dimineața și seara.
Naferelin Synarella Spray nazal Nafarelin vine cu o pompă de spray nazal. Doza recomandată este de o pulverizare într-o singură nară dimineața și o pulverizare în cealaltă nară, seara în fiecare zi. La câteva dintre femei, doza recomandată nu oprește menstruația. Dacă simptomele persistă la aceste femei, doza poate fi crescută la o pulverizare în ambele nări, dimineața și seara.
Triptorelin Decapeptyl SR Injecție lunară și injecție o dată la 3 luni Triptorelin este sub formă de injecție, care se face sub piele sau în mușchii fesieri, o dată pe lună sau o dată la 3 luni.
Triptorelin Gonapeptyl Injecție lunară Triptorelin este sub formă de injecție, care se face sub piele sau în mușchii fesieri, o dată pe lună sau o dată la 3 luni.

Tratamentul ar trebui să îl începeți în primele 2-4 zile ale perioadei menstruale, pentru a minimiza riscul de a lua medicamente în timpul sarcinii. Dacă există vreo posibilitate să fiți gravidă, nu ar trebui să începeți tratamentul.
La majoritatea femeilor, nu se întâmplă să rămană gravide în timpul utilizării unui agonist GnRH. Cu toate acestea, din cauza posibilității acestora de a provoca un avort spontan sau anumite anomalii fătului în curs de dezvoltare, se recomandă să folosiți forme contraceptive non-hormonale în timpul tratamentului (prezervativ sau diafragmă sau ambele).

Medicație add-back
Mulți ginecologi recomandă să luați de asemenea medicație add-back pentru a reduce sau chiar preveni efectele secundare ale agoniștilor GnRH . Terapia add-back presupune a lua una dintre următoarele medicamente în același timp cu un agonist GnRH: o doză scăzută de estrogen, un progesteron in doze mici. Dozele folosite sunt mici, astfel încât acestea să nu reducă eficiența agonistului GnRH.
În cazul în care ginecologul nu vă prescrie și acest tip de tratament, s-ar putea să doriți să-l solicitați.
Efecte secundare
Efectele secundare ale agoniștilor GnRH sunt în mare parte rezultatul nivelului scăzut de estrogen din organism, astfel încât acestea sunt de obicei limitate la simptomele asociate menopauzei.
Efectele secundare sunt comune, iar cele mai multe dintre femei vor experimenta cel puțin unul sau două dintre acestea. Gravitatea efectelor secundare variază de la ușoară până la severă, iar unele dintre ele le vor considera intolerabile.
Majoritatea femeilor va experimenta bufeuri sau transpirații nocturne sau chiar ambele. Celelalte reacții adverse frecvent întâlnite sunt:
• insomnie
• scăderea libidoului
• dureri de cap
• modificări ale dispoziției
• uscăciune vaginală
• scăderea dimensiunii sânilor
• creșterea dimensiunii sânilor
• acnee
• dureri musculare
• ameţeală
• depresie.
Simptomele de tip menopauză, de obicei, dispar la scurt timp după încetarea tratamentului.

 
Subțierea oaselor
Efectul secundar cel mai grav al tratamentului cu un agonist GnRH este subțierea oaselor, în special oasele coloanei vertebrale.
Baza de dezvoltare a oaselor noastre (matricea) este într-un proces constant de rupere și regenerare. Atunci când nivelurile de estrogen din organism sunt mici, rata de rupere devine mai mare decât rata de regenerare, astfel încât matricea osoasă devine mai puțin densă sau mai diluată. Scăderea densității osoase este de obicei aproximativ 4-6% la sfârșitul unui ciclu de 6 luni de tratament.
Osteoporoza (oase fragile), este o afecțiune gravă, care poate afecta serios calitatea vieții. Cea mai severă formă a acestei boli poate produce ruperea spontană a oaselor și în special a oaselor coloanei vertebrale și șoldurilor. Una dintre formele mai puțin severe o reprezintă o predispoziție mai ridicată la rupere a oaselor. Cele mai multe dintre noi dezvoltăm un anumit grad de osteoporoză după menopauză, de aceea este important să ne pierdem cât mai puțin posibil densitatea osoasă înaintea instalării acesteia.

Eficacitatea pentru simptomele de durere
Toți agoniștii GnRH funcționează în același mod, astfel încât aceștia sunt la fel de eficienți atât în regresul implanturilor endometrial, cât și pentru reducerea simptomelor durerii pelvine. Ele par să fie cel puțin la fel de eficace ca și progestinele în ameliorarea durerii.
Utilizare înaintea unei intervenții chirurgicale
Agoniști GnRH nu trebuie utilizați înainte de o intervenție chirurgicală pentru a reduce gradul bolii peritoneale (implanturi superficiale). Reducerea numărului și a mărimii implanturilor poate face intervenția mai dificilă deoarece este mai dificil pentru chirurg să vadă locurile unde boala este prezentă.
Tratamentul cu un agonist de GnRH înainte de intervenția chirurgicală poate reduce probabilitatea endometrioamelor ovariene recurente, dar dovezile sunt controversate.
Utilizare după o intervenție chirurgicală
Șase luni de tratament cu un agonist GnRH imediat dupa o intervenție chirurgicală reduc rata de recurență a simptomelor, și măresc durata de timp înainte ca simptomele să reapară. De asemenea, este mai eficientă în gestionarea durerii legate de endometrioză, după o intervenție chirurgicală decât utilizarea contraceptivelor orale, în același mod. Beneficiile pot fi deosebit de relevante pentru femeile cu boala peritoneală activă.
Utilizarea pentru endometrioză recurentă
Dacă aveți endometrioză recurentă, ați putea urma tratament suplimentar cu un agonist GnRH, dar doza și durata de timp între cursurile de tratament trebuie să fie luate în considerare cu atenție pentru a reduce la minimum riscul de a pierde densitatea osoasă pe termen lung.
Interacţiuni
Agoniștii GnRH pot interacționa cu alte medicamente. Medicul dumneavoastră trebuie să știe despre orice medicament pe care îl luați, inclusiv medicamentele fără prescripție , cum ar fi terapiile complementare sau de medicamente naturiste, pe bază de plante.