Pastile

Pastile- calmante

Multe dintre femeile care au endometrioză știu foarte bine ce înseamnă sa ai dureri. Din păcate, însă nu prea știu cum să facă față durerilor. Iar în încercările lor de scăpa de dureri, folosesc o serie de medicamente precum Aspirina, Paracetamol, Panadol etc. Aceste medicamente reduc durerea prin scăderea senzitivității corpului la durere.

Puține dintre femei știu însă de tratamentul cu anti-inflamatoare pentru reducerea durerilor. Unele dintr cele mai comune anti-inflamatoare contin iubuprofen (Nurofen, Advil, Brufen), ketoprofen, naproxen de sodiu. Acest tip de medicamente pot fi eficiente în combaterea durerii și reducerea inflamației, însă pentru a face acest lucru trebuie să fie administrate corect. Dacă nu sunt luate corect, acestea nu își fac efectul.

O mare parte din durerea pe care femeile cu endometrioză o simt și în mod special durerea menstruală este cauzată de inflamație, care este determinată de nivelul ridicat de ”prostaglandine rele”. Prostaglandinele sunt substanțe chimice ca și hormonii care pot fi găsite în fiecare celulă a corpului. Prostaglandinele au efecte benefice (sporesc funcția sistemului imunitar , blocheză inflamația , relaxaează mușchii, mențin integritatea mucoasei gastrice , dilatează vasele de sânge, etc.) precum și efectele negative (produc inflamație , reduc fluxul de oxigen , provoacă contracții ale mușchilor, induc durere etc. ) . Vestea cea rea este că femeile cu endometrioză produc în exces un tip de prostaglandine, numită PGE2 care cauzează inflamație, durere și contracții uterine.

Teoretic, anti-inflamatoarele sunt o soluție bună pentru combaterea durerilor menstruale deoarece majoritatea dintre ele blochează producția de prostaglandine. Rezultatul este mai puțină durere și inflamație. Cu toate astea, ele trebuie luate cu cel putin 24 ore înainte de a apărea durerile. Dacă sunt luate mai târziu, în momentul în care femeia simte deja durerea, acestea nu își vor mai face efectul, deoarece nu mai pot bloca chimicalele care produc durerea, care au fost deja eliberate în organism.

Efectele “prostaglandinelor rele” pot fi controlate, în parte, prin dietă și suplimente. Există o serie de alimente și reguli nutriționale care pot crește producția de “prostaglandine bune” și reducerea “celor rele”. Dacă nu puteți să luați anti-inflamatoare( sau nu doriți acest lucru), schimbările de dietă pot fi o opțiune bună în lupta contra durerii.