Cum gasiti un specialist

Endometrioza este o boală care afectează o mare parte a populației feminine la vârsta activă hormonal. Există puține centre specializate în tratamentul complet și corect al endometriozei.

Rețeaua de management a endometriozei poate fi organizată pe trei nivele.

Nivelul trei presupune centre ultraspecializate în endometrioză, în care echipe multidisciplinare practică cele mai compleze operații în endometrioză. Ulterior, pacienta este adresată altor specialități conexe cum ar fi reproducerea umană asistată, terapia durerii, psihologie, terapii alternative, pentru o urmărire și soluționare a celorlalte probleme ridicate de această boală.

În principiu, pentru rezolvarea corectă chirurgical a endometriozei este necesară o echipă multidisciplinară formată din chirurg ginecoloc, chirurg colorectal, urolog, anestezist, secție de terapie intensivă. Acest colectiv trebuie să fie rutinat în rezolvarea acestor tipuri de cazuri, ceea cepresupune ca la aceste centre sa se realizeze cel puțin 50 de intervenții de complexitate mare pe an, adică intervenții în care pe lângă chirurgia organelor genitale se realizează și chirurgia celorlalte organe pelvine cum ar fi intestinul gros, uretere, vezica.

În Europa sunt relativ puține centre de acest tip: în Germania sunt 3, în Austria 2, în Franța 3, ele reușind să acopere mare parte din intervențiile complexe.

Pentru a găsi centre acreditate în Europa consultați site-ul www.endometriosis.org.