Diagnosticul Endometriozei

Diagnostic

Diagnosticul endometriozei poate fi pus destul de târziu deoarece simptomele acestei boli nu sunt ușor de recunoscut de către medici și nici de către femei.

Endometrioza poate fi diagnosticată prin laparoscopie, prin intermediul ”inspecției vizuale”, dacă boala nu este vizibilă în vagin sau în altă parte, dar chirurgul care face acestă intervenție trebuie să știe după ce se uită în timpul intervenției. De fapt, incidența diagnosticului de endometrioză este redusă la curiozitatea chirurgului și a medicului patolog care examinează biopsia.

În ziua de astăzi nu există un test simplu care poate fi folosit pentru diagnosticarea endometriozei, lucru care poate explica de ce este o întârziere așa mare (uneori de până la 12 ani) în stabilirea diagnosticului.

Începând cu Congresul European de Medicină de la Berlin din 2013 s-a hotărât că o laparoscopie nu este necesară pentru a pune un diagnostic și a iniția un tratament pentru endometrioză, aceasta fiind o investigație scumpă și de cele mai multe ori, inutilaă. În plus, există riscul unui diagnostic greșit dacă chirurgul care efectuează intervenția nu este specialist în endometrioză ( iar acesta nu este în stare să recunoască vizual boala și nici nu a luat o biopsie).

Aceste lucruri transformă diagnosticarea endometriozei într-o provocare . Prin urmare, un ginecolog cu experiență ar trebui să recunoască simptomele sugestive ale bolii purtând o discuție cu femeia și obținând un istoric al simptomelor. Pentru ca acest lucru să fie eficient, este iportant ca femeia să fie sinceră cu medicul ei referitor la toate simptomele pe care le prezintă și felul in care acestea se manifestă.

Investigații pentru endometrioză?

Există câteva investigații pe care medicul ginecolog le poate efectua sau recomanda în vederea stabilirii diagnosticului. Printre acestea se numără:

  • ecografie transvaginală
  • RMN
  • CA 125
  • Consult ginecologic

Niciuna dintre acestea nu poate confirma cu siguranță endometrioza ( cu toate că pot fi concludente pentru stabilirea diagnosticului), dar nici nu pot infirma cu exactitate prezența leziunilor endometriale.

Lipsa unei metode non-invazive, definitive de diagnostic pentru endometrioză este o problemă la fel de frustrantă atât pentru medici, cât și pentru femeile care au această boală.