Sfaturi inainte si dupa operatie

Sfaturi inainte si dupa operatie

Pentru un tratament corect chirurgical al endometriozei este capitală evaluarea corectă preoperatorie a cazului.

Acest lucru presupune parcurgerea următoarelor investigații: o anamneză amănunțită din partea medicului curant, un examen clinic avizat, o ecografie transvaginală dedicată și, în cazurile avansate de endometrioză, o examinare RMN dedicată pe endometrioză. Uneori este necesară și o hidrocolonoscopie computer tomograf pentru a evolua gradul stenozei intestinale.

În faza preoperatorie, pacienta trebuie să efectueze o serie de analize de sânge pentru pregătirea în vederea intervenției.

O altă analiză importantă este analiza AMH care evaluează rezerva funcțională ovariană și orientează chirurgul cu privire la conduita sa în ceea ce privește ovarul.

Pregătirea preoperatorie a intestinului presupune o dietă de șase zile in alimente sărcace in reziduri celulozice. În preziua operației, este necesară pregătirea colonului prin urmarea unei diete hidrice și administrarea de soluții coloidale specifice.

După operație, dacă pacienta a suferit o rezecție de intestin e necesar ca aceasta să urmeze o dietă hidrică pentru primele două zile postoperator, până la reluarea tranzitului, și este recomandată mobilizarea cât mai rapidă și reluarea activității zilnice pentru o vindecare cât mai rapidă.

În cazul în care la primele zile după operație apar acuze de genul: febră peste 38 de grade Celsius,  tulburări vezicale, greață, vomismente, dureri de burtă, dureri renale, trebuie consultat imediat medicul chiar dacă aceste acuze apar până în a doua săptămână de la intervenție.

După intervenție, în funcție de dorința pacientei și de situația locală, pacienta poate fi consiliată pentru a concepe spontan imediat sau după 3 luni de pauză (în cazul pacientelor care au suferit o rezecție de rect) sau prin FIV.