Progesteron

Progestinele sunt un grup de medicamente care se comportă ca hormonul feminin numit progesteron. Acestea au fost utilizate încă de la mijlocul anilor 1950 pentru a trata simptomele endometriozei.

Progestinele vin în diferite forme, fiecare având propriile avantaje și dezavantaje. Numele, formele, și dozele cel mai frecvent utilizate pentru femeile cu endometrioză sunt prezentate în tabelul de mai jos. Nu există nici o dovadă a vreunui studiu clinic în acest moment care să arate că vreun progestin este preferat în detrimentul altuia.

Progestinele sunt privite ca un tratament eficient pentru simptomele endometriozei, în ciuda faptului că nu toate sunt indicate pentru tratamentul bolii. Cu toate acestea, la fel ca toate medicamentele utilizate pentru endometrioză, acestea pot avea efecte secundare, care pentru unele femei pot fi intolerabile. Aceste efecte secundare variază între diferitele tipuri de progestine, ceea ce face ca unele să fie mai potrivite pentru gestionarea pe termen lung a bolii. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă un tip de progestin nu funcționează pentru tine – este posibil ca un altul să funcționeze.

Progestinele sunt mai sigure și mai ieftine decât agoniștii-GnRH și danazolul, lucru pentru care unii ginecologi cred ca sunt potrivite pentru femeile care au nevoie de tratamente prelungite sau repetate.

Cum funcționează

Nu este încă pe deplin înțeles modul în care progestinele ameliorează simptomele de endometrioză, dar probabil că acționează prin suprimarea creșterii implanturilor endometriale, făcându-le să dispară treptat. De asemenea, pot reduce inflamația indusă de endometrioză în cavitatea pelvină.

La dozele utilizate de obicei pentru endometrioză, cele mai multe nu vor aveaovulație și menstruație în timpul tratamentului. Sistemul intrauterin cu levonorgestrel nu oprește întotdeauna ovulația.

În primele 3-6 luni, multe femei vor experimenta spotting, dar unele pot prezenta sângerări abundente sau prelungite. Mai târziu, cele mai multe femei vor avea menstruații mai ușoare, iar unele nu vor avea deloc.

Cele mai multe dintre femei vor începe să aibă din nou ovulație și menstruație la aproximativ 4-6 săptămâni de la întreruperea tratamentului.

Femeile care au făcut injecții cu acțiune prelungită pot prezenta întârzieri prelungite în revenirea menstruației și unele dintre acestea este posibil să nu aibă menstruație timp de mai mult de un an de zile de la ultima injecție.

Dozarea

În general, durata tratamentului este de 3 până la 6 luni. În practică, dar și din cauza naturii cronice a bolii pot fi recomandate perioade de tratament mai lungi, cu repetare la un anumit interval. Dispozitivul intrauterin cu eliberare de levonorgestrel poate rămâne în uter pe o perioadă de până la 5 ani.

Dozele cel mai frecvent utilizate în tratarea endometriozei sunt prezentate mai jos. Cu toate acestea, durerea provocată de endometrioză este de obicei alinată doar atunci când nu există nici o sângerare menstruală, astfel încât doza cea mai potrivită pentru tine va fi, de obicei, doza minimă necesară pentru a opri menstruația, iar medicul curant poate adapta acest lucru pentru a găsi cea mai potrivită doză pentru dumneavoastră în mod individual.

 

Nume generic Marca/Brand Forma Dozare
Dienogest Visanne Tablete 2 milligrame/zi
Dydrogesterone Duphaston Tablete De obicei 10-30 miligrame/zi
Acetat de Medroxiprogesteron Provera Tablete De obicei 30 miligrame/zi, dar poate fi de până la 60 miligrame/zi dacă este necesar
Acetat de medroxiprogesteron Medroxyhexal Tablete De obicei 30 miligrame/zi, dar poate fi de până la 60 miligrame/zi dacă este necesar.
Acetat de medroxiprogesteron Ralovera Tablete De obicei 30 miligrame/zi, dar poate fi de până la 60 miligrame/zi dacă este necesar.
Acetate de medroxyprogesterone depo Depo-provera Injecție de lungă durată O injecție de 50 milligrame o dată pe săptămână sau o injecție de 100 milligrame la 2 săptămâni sau o injecție de 150 milligrame o dată la 2–3 luni. Injecție intramusculară.
Acetate de medroxyprogesterone depo Depo-Ralovera Injecție de lungă durată O injecție de 50 milligrame o dată pe săptămână sau o injecție de 100 milligrame la 2 săptămâni sau o injecție de 150 milligrame o dată la 2–3 luni. Injecție intramusculară.
Noretisteron Primolut N Tablete De obicei 2.5-5 miligrame/zi
Dispozitivul intrauterinc cu eliberare de Levonorgestrel Mirena Dizpozitiv intrauterin în forma de “T” Acest dispozitiv conține 52 mg de levonorgestrel care sunt eliberate lent în uter pe o perioadă de până la 5 ani. Dispozitivul are două fire, care ies prin cervix în vagin. Verificați periodic că firele sunt încă prezente, deoarece aparatul ar putea fi expulzat neobservat. Sângerarea abundentă poate fi un semn că dispozitivul a fost expulzat.
Vezi și articolul despre Mirena.(hyperlink)

Efecte adverse

Efectele adverse și severitatea acestora variază de la progestin la progestin în funcție de natura lor chimică și doza utilizată. Cu toate acestea, femeile au de obicei mai puține efecte secundare asociate cu un tratament cu progesteron decât cu tratament cu agoniști GnRH sau danazol. Cele mai multe femei vor avea cel puțin unul sau două efecte secundare ușoare până la moderate, iar unele pot experimenta mai multe dintre acestea. Reducerea dozei la minimul necesar pentru a suprima menstruația va minimiza adesea efectele secundare.

Efectele secundare nu sunt, de obicei grave din punct de vedere medical, dar pot fi neplăcute și dificil de a trăi cu ele. Unele femei nu poate finaliza un plan de tratament, deoarece acestea le găsesc intolerabile.

Principalele efecte adverse sunt prezentate mai jos, dar acestea depind foarte mult de substanță, dozajul, și răspunsul individual la tratament.

  • acnee
  • balonare
  • sângerări intermenstruale
  • disconfortul sânilor
  • depresie
  • ameţeală
  • retenție de fluide
  • dureri de cap
  • sângerări neregulate
  • letargie
  • toane
  • greaţă
  • sângerări prelungite
  • spotting
  • vărsături
  • creștere în greutate.

Dacă bănuiți că este posibil să aveți alte reacții adverse, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră.

Sângerările neregulate și / sau spotting-ul sunt des întâlnite, în special în timpul primelor două luni de tratament si pot fi, de obicei, depășite prin creșterea dozei până se oprește sângerarea . Sângerările intermenstruale pot fi depășite prin administrarea de estrogen timp de 7 zile.

Dispozitivul intrauterin cu levonorgestrel este uneori expulzat de uter, în special în primul an. Rar, se poate perfora (penetra) uterul (în special dacă este introdus în decurs de 6 săptămâni de la nașterea vaginală sau 12 săptămâni de la nașterea prin cezariană) sau să conducă la o infecție pelvină (în special în primele 3 săptămâni după inserție).

Efectele secundare ale progestinelor sunt reversibile. Cu excepția acetatului de medroxiprogesteron depo, care după utilizarea pe termen lung poate contribui la pierderea de masă osoasă, efectele secundare dispar de obicei la scurt timp dupa terminarea tratamentului. Efectele secundare ale medroxiprogesteronului dispar imediat ce medicamentul a fost eliminat din organism, ceea ce poate dura săptămâni sau luni, în funcție de doza utilizată și de capacitatea organismului de a metaboliza medicamentul.

Nu se cunosc efecte secundare pe termen lung ale tratamentului cu progesteron.