Infertilitate

Foarte puțină cercetare a fost desfășurată pentru problema endometriozei și a fertilității, dar per ansamblu este un ”sentiment” general cum că femeile cu endometrioză pot avea dificultăți în a rămâne însărcinate.

Trebuie reținut faptul că endometrioza nu înseamnă infertilitate!

Dacă aveți endometrioză nu rezultă automat că nu veți avea niciodată copii. De fapt, indică faptul că puteți avea probleme în obținerea unei sarcini. Multe femei cu endometrioză pot avea copii fără dificultate și multe altele rămân însărcinate în cele din urmă‒cu toate că poate dura până se întâmplă acest lucru sau că poate au nevoie de o intervenție chirurgicală sau sunt nevoite să apeleze la tehnologii de reproducere umană asistată.

Cauze

În majoritate cazurilor nu se știe de ce este mai greu pentru femeile cu endometrioză să rămână gravide. Excepția de la regulă este atunci când boala este atât de severă încât provoacă daune unuia sau mai multor organe implicate în concepție. De exemplu, dacă ovarele sunt acoperite cu aderențe groase, oul nu se poate elibera din ovar pentru a fi fertilizat. În mod similar, dacă ovarele sau trompele uterine sunt blocate în locuri anormale de aderențe, oul recent eliberat nu își va putea găsi intrarea în trompă. Asemenea daune sunt întâlnite, de obicei, doar la unele femei cu endometrioză moderatăsau severă.

Multe teorii au fost lansate pentru a explica de ce femeilor care suferă de endometrioză le este mai greu să conceapă. Cu toate acestea, niciuna nu a fost dovedită încă. Este posibil să existe mai multe cauze, iar cauze diferite să fie relevante la femei diferite.

Unele teorii includ următoarele cauze:

  • aderențele pelvine inhibă mișcarea oului în trompa uterină
  • ouăle sunt de slabă calitate
  • inflamația pelvină cauzată de endometrioză stimulează producerea unor celule care atacă sperma și scurtează durata de viață a spermatozoizilor
  • ouăle nu sunt eliberate din ovare în fiecare lună (adică anovulația, care poate apărea și la femeile care nu au endometrioză)

Avortul

Nu există nicio dovadă că endometrioza provoacă femeilor avorturi repetate.  De asemenea, nu exista nicio dovadă că tratarea acestei boli duce la scăderea avorturilor.

Tratamentul hormonal

Endometrioza minimă sau moderată

La femeile cu endometrioză minimă sau moderată, medicamentele hormonale nu reprezintă un tratament eficient pentru infertilitatea cauzată de boală, deoarece niciunul dintre medicamente nu duce la rate mai bune de sarcină. Prin urmare, acestea nu ar trebui să fie folosite pentru a îmbunătăţi fertilitatea la femeile cu endometrioză minimă sau moderată.

Endometrioza moderat-severă

La femeile cu o boală mai severă, niciunul dintre studiile publicate nu au verificat efectul tratamentului hormonal  asupra infertilității. Cu toate acestea, se presupune că acest tip de medicamantație nu este eficient,  așadar nu ar trebui folosit pentru îmbunătățirea fertilității la femeile cu această formă de boală.

Tratamentul chirugical

Scopul chirurgiei pentru infertiliatea legată de endoometrioză  este să îndepărteze toate adeziunile. Dacă endometrioza a afectat vreunul dintre organe sau a determinat blocarea acestora în poziții anormale, chirurgul va încerca deasemenea să repare toate daunele și să refacă anatomia organelor pe cât de aproape posibil  de poziționarea lor normală.

Pentru femeile cu endometrioză minimă sau moderată, laparoscopia intervențională este o metodă eficientă de tratament pentru infertilitate, întrucât duce la rate mai bune de sarcinădecât laparosocopia diagnostică.

La femeile cu endometrioză moderată sau severă, niciun studiu bine pus la punct nu a verificat efectul chirurgiei asupra ratelor de sarcină.

Cu toate acestea, trei studii sugerează că ratele de sarcină în urma unei intervenții sunt cu atât mai mici cu cât boala este mai severă. Cu alte cuvinte, se pare că femeile cu o formă mai severă de boală au șanse mai slabe să rămână însărcinate după tratamentul chirurgical decât femeile cu endometrioză minimă sau moderată.

Totuși, unii ginecologi sunt de părere că femeile cu forme mai severe de endometrioză au îmbunătăţiri mai mari în ratele de sarcină după o intervenţie chirurgicală. Altfel spus, chirurgia pare să crească șansele lor de a rămâne însărcinate proporțional mai mult decât femeile cu endometrioză mai puțin severă.

Endometrioamele ovariene

Este o dezbatere serioasă despre cât de mari ar trebui să fie endometrioamele ovariene la femeile cu probleme legate de infertilitate pentru a fi tratate. Cele trei tratamente principale sunt:

  • drenajul endometrioamelor
  • drenajul și coagularea (arderea mucoasei) endometrioamelor
  • excizia endometrioamelor din ovar

Mai multe studii indică faptul că excizia laparoscopică a endometrioamelor cu diametrul mai mare de 4 cm duce la creşterea ratelor de sarcină şi scăderea ratelor de recurenţă în comparaţie cu drenajul şi coagularea acestora.

Îndepărtarea unui endometriom ovarian permite confirmarea diagnosticului de endometrioză  de către un patolog, poate reduce durerea și disconfortul și permit medicului ginecolog să colecteze foliculi (potențiale ouă) pentru Fertilizare in Vitro.

Cu toate acestea, îndepărtarea unui endometriom poateduce și la îndepărtarea de țesut ovarian adiacent, inclusiv o parte din foliculi. Acest lucru poate duce la o funcționare scăzută a ovarului şi ocazional chiar pierderea funcției ovariene, în special la femeile care au mai avut intervetii ovariene. Astfel, decizia de a îndepărta sau nu un endometriom trebuie analizată cu atenție în funcție de circumstsanțele fiecărei paciente.