Contraceptive orale

Pilulele contraceptive orale au fost folosite pentru femeile cu endometrioză de la sfârșitul anilor 1950 și vreme de mulți ani a fost principalul tratament hormonal folosit.

Pilula contraceptivă combinată nu este doar un singur medicament . Mai degrabă, există mai multe tipuri diferite, fiecare dintre ele conținând o combinație specifică în doze mici de estrogen sintetic și progestogen (progesteron ).

Principalele avantaje ale pilulei sunt faptul că este un tratament ieftin și este , de obicei, destul de bine tolerat de femei . Pot fi, de asemenea, luate în siguranță pentru mulți ani , dacă este necesar, spre deosebire de majoritatea celorlalte tratamentele medicamentoase hormonale pentru endometrioză.

Cum funcționează?

Ca și toate celălalte tratamente hormonale, pilula nu vindecă endometrioza. Mai degrabă, ameliorează durerea de endometrioză prin suprimarea menstruației și inhibarea creșterii implanturilor endometriale.

Pentru că toată lumea răspunde diferit la diferite doze de hormoni, este uneori necesar să se “experimenteze ” până se găsește pilula care funcționează cel mai bine și are cele mai puține efecte secundare .

Dozare

În funcție de simptome, unii ginecologi recomandă ca pilula să fie luată zilnic pentru o perioadă de 3 săptămâni, urmate de o pauză de 1 săptămână. Acesta este modul în care pilula se ia atunci când este utilizat ca un contraceptiv.

Cu toate acestea, cu durerea provocată de endometrioză, unii ginecologi recomandă ca pilula să fie luată zilnic, dar continuu; sau zilnic pentru o perioadăde 3-4 luni, urmată de o pauză de o săptămână.

Luate în oricare dintre aceste moduri, puteți utiliza în condiții de siguranță pilula pe o perioadă de mai mulți ani.

Teoretic, dacă luați pilule în mod continuu sau pentru o perioadă de 3-4 luni ar trebui să fie mai eficientă în suprimarea endometriozei decât dacă ați lua-o pentru o perioadă de 3 săptămâni, pentru că aceasta duce la mai puține cicluri menstruale, deși nu există cercetări în domeniu care să ateste acest fapt.

Eficacitatea pentru simptomele de durere

Foarte puține studii au analizat eficacitatea pilulei contraceptive orale combinate în tratarea durerii legate de simptomele endometriozei. Cu toate acestea, dovezile existente sugerează că eficacitatea sa în atenuarea durerii este similară cu a altor medicamente hormonale în timpul tratamentului, și nu există nici o diferență la 6 luni după întreruperea acesteia.

Eficacitatea pentru infertilitate

Pilula contraceptivă orală combinată – la fel ca toate tratamentele hormonale folosite pentru endometrioză – nu vă va îmbunătăți șansele de a concepe, de aceea nu ar trebui să fie utilizat ca un tratament pentru infertilitate.

Urmărirea

Ar trebui sa vizitati medicul ginecolog aproximativ la 6-8 săptămâni după începerea pilulei pentru a discuta modul în care tratamentul progresează și după aceea la fiecare 6 – 8 luni. Cu toate acestea, nu ezitați să contactați ginecologul dacă dezvoltați orice probleme între vizitele programate.

Sarcina și alăptarea

Nu există nici o dovadă concludentă care să sugereze că administrarea de pilule in timpul sarcinii va pune în pericol dezvoltarea fătului. Cu toate acestea, nu ar trebui să să ia pilula dacă există vreo posibilitate de a fi gravidă.

Efecte secundare

Este posibil să apară unele reacții adverse atunci când se utilizează pilula. Cei mai des întâlnite sunt sângerări vaginale neregulate, retenția de lichide, balonare, creșterea în greutate, creșterea apetitului, greață, dureri de cap, sensibilitatea sânilor și depresie.

Senzația de greață și senisibilitatea sânilor trec, de obicei, după 1-2 luni de tratament.

Greață și de sân sensibilitate soluționa, de obicei, după 1-2 luni de tratament. Efectele secundare rămase dispar, de obicei, în decurs de câteva săptămâni după încetarea luat pilula, si veți incepe în mod normal să aveți ovulație și menstruație din nou în termen de 4-6 săptămâni de la administrarea ultimului comprimat.