Noutati

Dr. Voicu Simedrea: E timpul ca Romania sa nu mai neglijeze endometrioza, o boala cronica foarte grava

Dr. Voicu Simedrea: E timpul ca Romania sa nu mai neglijeze endometrioza, o boala cronica foarte grava

Într-un articol aparut pe Garbo.ro, pe 27 septembrie 2016, Dr. Voicu Simedrea avertizeaza ca e timpul ca Romania sa nu mai neglijeze endometrioza, o boala cronica foarte grava, care afecteaza un numar foarte mare de femei.

Marina Rasnoveanu: Care sunt simptomele specifice endometriozei si care ar trebui sa fie parcursul femeii care crede ca s-ar putea confrunta cu asta? Se adreseaza unui medic ginecolog, iar acesta ce anume ar trebui sa aiba in vedere? Va intreb pentru ca nu multi ginecologi sunt astazi specializati in endometrioza si trateaza, poate, cu superficialitate aceasta boala.

Dr. Voicu Simedrea: Pacienta trebuie avertizata ca durerea menstruala sau durerea cronica pelvina, care dureaza mai mult de 6 luni si care are o intensitate suficient de mare incat sa oblige pacienta la tratament antalgic sau la intreruperea activitatilor cotidiene, nu este normala.

Indiferent ce i se va spune la consultul medical, in masura in care acest consult nu o satisface, ea va trebui sa ceara alte pareri pana cand cineva suficient de instruit si perspicace va gasi cauza acestei dureri.

In contextul durerii cronice pelvine, aproximativ 70% dintre cazuri prezinta endometrioza.

In ceea ce priveste protocolul ideal in endometrioza, pacienta trebuie sa se prezinte cat mai devreme la medicul specialist de obstetrica ginecologie, in momentul in care acuza dureri cu intensitate peste medie, dureri menstruale care, ulterior, pot deveni continue, se pot manifesta si in momentul ovulatiei sau pot aparea simptome digestive in stadiile mai avansate ale bolii: constipatie, durere, durere la defecatie.

De asemenea, mai pot aparea sacralgia (durerea pe noada), dispareunia (durerea la actul sexual), simptome urinare (senzatie de urinare frecventa, urinarea nocturna).

Medicul specialist de obstetrica ginecologie va trebui sa aloce suficient timp pentru ca acestea sunt paciente cu nevoi speciale, un istoric incarcat, iar anamneza trebuie sa fie detaliata si exhaustiva.

Odata ce anamneza este facuta, iar medicul este orientat spre un posibil diagnostic, va avea loc si consultul ginecologic: examenul cu valve, unde se vizualizeaza peretii vaginali si colul, urmarindu-se existenta unor implanuri endometriozice la nivelul peretilor vaginali.

Tuseul vaginal poate depista noduli rectovaginali, noduli la nivelul ligamentelor utero sacrate, poate aprecia gradul mobilitatii uterului, poate depista noduli vezico-uterini si poate identifica sediul leziunilor care genereaza durerile acuzate de paciente.

Consecutiv examenului clinic, medicul trebuie sa realizeze o ecografie transvaginala avizata, care sa se desfasoare dupa un protocol bine stabilit: medicul va evalua, pe langa aspectul uterului (si aici intereseaza cu precadere o varietate a endometriozei, si anume adenomioza), si anexele (ovare, trompe) si prezenta unor eventuale chiste endometriozice, aderente intre anexe si organe invecinate.

Dincolo de evaluarea anexelor, medicul trebuie sa evalueze septul recto vaginal pentru depistarea eventualilor noduli rectovaginali, sa vada daca exista aderente intre fata posterioara a uterului si restul viscerelor, iar daca uterul face corp comun cu organele viscerale demonstreaza exista unor importante aderente in pelvis. Bineinteles, se evalueaza eventualele leziuni adiacente de la nivelul intestinului, rect, sigma etc.

Citeste restul articolului aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *