Noutati

Se studiază legătura dintre endometrioză și bolile de inimă

Femeile care au endometrioză, boală care înseamnă creșterea anormală a țesutului uterin în afara uterului, pot să prezinte un risc cu 60℅ mai ridicat de a dezvolta boli de inimă decât femeile care nu au afecțiunea. Ca urmare a acestor concluzii ale medicilor curanți, se studiază legătura dintre endometrioză și bolile de inimă.

Riscul potențial  ca femeile diagnosticate cu endometrioză să se îmbolnăvească de boli de inimă a fost mai mare în special pentru femeile în vârstă de 40 de ani sau sub 40: cercetătorii au descoperit că ele prezintă un risc de trei ori mai mare decât femeile din aceeași grupa de vârstă, care nu au fost afectate de această boală ginecologică.

Descoperirile pot fi explicate parțial, chiar prin intermediul tratamentele pentru endometrioză. Aceste tratamente, precum scoaterea uterului sau a ovarelor, au fost conectate în cadrul altor studii, cu riscul potențial al bolilor de inimă, după cum autorii studiului declară.

Noi știam că femeile afectate de endometrioză au o inflamație cronică. A existat un studiu anterior care sugera că femeile cu această boală prezintă un profil sărac în lipide: colesterol ‘rău’ crescut și colesterol ‘bun’ scăzut.”, a spus Missmer.

Rata de îmbolnăvire în SUA

Endometrioza afectează aproximativ 10℅ dintre femeile Statelor Unite aflate la vârsta de reproducere, conform informațiilor pe care se bazează articolul. Simptomele includ durerea pelvină și episoade dureroase. Maladia este cunoscuta ca și cauza a infertilității.

Studiul, publicat online în dată de 29 martie, în Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, a avut în vedere peste 116,000 de femei incluse în Nurses’ Health Study II. Cercetătorii au descoperit aproape 12 000 de femei care au fost diagnosticate cu endometrioză de-a lungul celor 20 de ani urmăriți, până în 2009.

Mai mult, studiind bolile de inimă, echipa coordonată de Missmer a descoperit faptul că, pentru femeile diagnosticate cu endometrioză, necesitatea unei intervenții sau a unui implant de stent pentru deblocarea arterelor, este  de 1,35 ori mai mare. De asemenea, aceste paciente prezintă un risc cu 1,5 mai mare de a face un infarct, și aproape de două ori mai mare de a acuza dureri în piept sau angină pectorală.

De unde apar riscurile de îmbolnăvire

Femeile tinere prezintă un risc și mai ridicat pentru bolile de inimă, după cum arată cercetările. Femeile cu vârstă mai mică sau egală cu 40 care suferă de endometrioză au o predispoziție de trei ori mai mare pentru un infarct, au nevoie de intervenții chirurgicale pentru artere blocate sau prezintă dureri în piept (angina pectorală), comparativ cu celelalte semene din aceeași grupă de vârstă care nu au afecțiunea în discuție.

Conform cercetătorilor, există alte studii care au demonstrat faptul că extirparea uterului și a ovarelor poate să crească riscul bolilor de inimă. Missmer a afirmat că, pe măsură ce femeile participate la studiu înaintau în vârstă, influența endometriozei asupra riscului manifestării bolilor de inimă scădea, probabil din cauza altor factori de risc care intervin, precum colesterolul crescut sau tensiunea arterială ridicată.

Dr. Tamer Seckin, un chirurg ginecolog din New York specializat în endometrioză, co-fondator al Fundației Endometriozei din America (Endometriosis Foundation of America), declară faptul că descoperirile studiului ”nu sunt surprinzătoare pentru mine”.

Este important faptul că ei au descoperit din punct de vedere statistic, existența unei legături între endometrioză și bolile de inimă coronariene”, spune dr. Seckin. Studiul este de impact din mai multe motive, inclusiv datorită perioadei îndelungate supusă studiului, a mai adăugat medicul.

Recomandările medicilor specialiști

Bazându-se pe noile dovezi aduse de studiu, dr. Seckin declară că plănuiește să acorde o atenție sporită riscurilor de apariție a bolilor de inimă la pacientele sale, informându-se despre istoricul familiei, dar și despre alți factori.

Seckin susține tratarea endometriozei, atunci când este posibil, utilizând chirurgia conservatoare prin care este îndepărtat țesutul, nu și uterul sau ovarele.

Missmer a subliniat că ”mesajul cu care trebuie să rămânem este că bolile de inimă sunt cauza principală a mortalității femeilor din U.S.A. Una din trei femei va suferii de o boală de inimă, iar femeile trebuie să înțeleagă că, chiar dacă au endometrioză sau nu, este necesar să fie foarte atente la opțiunile unui mod de viață sănătos, începând din tinerețe.”

 

Sursa: drugs.com

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *