Noutati

Riscul de fistula rectovaginala dupa operatia de endometrioza cu rezectie de rect

Riscul de fistula rectovaginala dupa operatia de endometrioza cu rezectie de rect

Pentru pacientele care vor trece printr-o operatie ceva mai grea de endometrioza, care ar putea implica si rezectie de rect sau pentru cele care au trecut deja prin asta si se afla in perioada post operatorie, am decis sa scriu un articol despre riscul de fistula rectovaginala.

Mentionez, din nou, ca nu sunt medic, doar un redactor informat si un pacient care a vorbit mai mult cu doctorul ei curant. Am incercat sa dublez informatiile de mai jos si cu studii oficiale, de pe site-urile de specialitate. E posibil, bineinteles, sa mai gasiti mici inadvertente, insa apoi puteti discuta mai multe cu medicul vostru specialist.

Studii si articole de specialitate care sa ateste ca exista endometrioza avansata, care sa presupuna rezectie de rect, cu risc de fistula rectovaginala ca complicatie dupa:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4229526/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27679276 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27897974 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=rectovaginal+fistula+endometriosis

Asadar, iata ce trebuie sa stiti despre fistula rectovaginala.

  • In cadrul endometriozei avansate, in care exista noduli care stenozeaza colonul, echipa operatorie poate lua decizia de a realiza rezectie de rect. Mai jos sau mai sus, depinde unde e localizat nodulul vostru. Din experienta va spun, chiar daca la RMN poate sa apara mai sus, nodulul poate fi ceva mai jos sau pot exista aderente in partea de jos, astfel incat rezectia sa fie ceva mai joasa.
  • Chiar daca suna foarte complicat, daca va alegeti un spital si o echipa cu experienta in endometrioza, operatia ar trebui sa se realizeze laparoscopic (bineinteles, sunt si exceptii). In cazul meu de exemplu, dar nu numai al meu, desi operatia a fost una complicata: rezectie de rect, indepartarea a doua chiste ovariene, a aderentelor cam de peste tot din zona pelvina, inclusiv uretere etc. dupa 2 zile ma puteam deplasa prin salon. Alte fete s-au putut da jos din pat chiar de a doua zi. Asadar, e o operatie grea, dar mai mult pentru medici, nu pentru noi.

  • Printre complicatiile ce pot sa apara dupa o astfel de interventie se numara si fistula rectovaginala. Independent de cat de bine este facuta operatia, acest risc de complicatie exista. Nu aveti ce face. Da, exista si situatia in care se impunea de la inceput anus contra naturii pentru o perioada, dar fie nu ati fost de acord, fie doctorul nu a vrut sa recurga la metoda asta. In cazul acesta, din cate am inteles, riscul de fistula rectovaginala dupa operatie creste considerabil.
  • Investigatiile postoperatorii care diminueaza riscul de fistula rectovaginala sunt si ele imporante. Aici voi vorbi strict din experienta mea. Nu stiu cum este in cadrul altor spitale. Pe langa dl. dr. Simedrea si dl. dr. Dobrescu (chirurgul meu colo rectal), l-am avut si pe dl. dr. Virgil Nicolaescu, medic anestezist care a avut grija de mine dupa si, din cate am observat si am vorbit cu dumnealui, si de partea aceasta a riscului de fistula. Mai precis, in fiecare dimineata mi se lua sange pentru analize. Din cate mi-a spus domnul doctor, riscul de fistula creste daca ai potasiu mic si alte valori scazute sau nu in limite  (din ce imi amintesc eu Proteina C Reactiva, hemoglobina etc.). Eu am avut ghinionul ca dupa operatie, a doua zi, sa imi vina si menstruatia, ceea ce a facut ca a treia zi sa am nevoie de transfuzie (hemoblogina era prea mica, exista riscul ca anastomoza mea sa nu se sudeze).

Asadar, exista niste pasi, un protocol ce trebuie urmat pentru a scadea totusi riscul pentru aceasta complicatie.

  • Acest risc se pare ca exista 10 zile dupa operatie. Eu intr-a 9-a am plecat acasa. Dupa, mai ales daca aveti rezectie de rect joasa, cred ca fiecare organism reactioneaza diferit.
  • Aici puteti gasi un articol mai amplu despre explicarea operatiei de endometrioza, material realizat de dr. Voicu Simedrea: http://endometrioză.ro/tratament/tratament-chirurgical/explicarea-operatiei-de-endometrioza/

Am vorbit cu cateva paciente in aceeasi situatie. Tranzitul poate fi ok, mult mai bun ca inainte sau sa va confruntati cu perioade de constipatie. Dieta este pe primul loc, eu mai iau si un laxativ usor din cand in cand (citrat de magneziu), o alta pacienta operata cu 9 luni inaintea mea imi spunea ca de-abia dupa un an tranzitul si-a reluat functia perfect, ca sa zic asa. Repet, insa, sunt si paciente care nu au avut probleme in acest sens.

Va spun toate astea pentru a nu va impacienta daca apare ceva.

Oricum, colaborarea cu doctorii vostri trebuie sa fie pe primul loc.

Pentru ca ei stiu mai bine si pentru ca orice v-as spune eu, altfel va linistesc ei. Eu am comunicat cu dl. dr. Dobrescu de fiecare data cand am avut o nelamurire si asta mi-a “dezamorsat” multe scenarii pe care, recunosc, le scriam si rescriam.

Asadar, nu va speriati de acest risc de fistula rectovaginala, chiar daca doctorul vostru vi-o mentioneaza. Aveti speranta ca nu veti fi voi printre acel mic procent si, indiferent ce s-ar intampla, exista solutii pentru tot.

Marina Rasnoveanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *