Noutati

Meniu de endometrioza: Supa crema de urzici

Meniu de endometrioza: Supa crema de urzici

Te-ai gandit sa incerci sa mananci sanatos si, pe cat se poate, “dupa regulile dietei pentru endometrioza”? Atunci, vei fi incantata de aceasta reteta de supa crema de urzici, un preparat simplu, gustos si foarte sanatos!

La modul general, stiam deja ca urzicile sunt super bune pentru organism, in special datorita continutului bogat de fier.

Iata ca, in plus, urzicile vin si cu alte beneficii pentru noi, fetele cu endometrioza:

  • Sunt bogate in prostaglandine, substante care diminueaza durerea si inflamatia.
  • Au un continut ridicat de fier si vitamina C (combinatia ideala tocmai pentru ca fierul are nevoie de vitamina C pentru a se absorbi in corp), iar pacientele cu endometrioza se confrunta deseori cu anemia din cauza hemoragiilor abudente.
  • Stimuleaza sistemul imunitar, tinandu-ne departe de raceli si virusuri.
  • Stimuleaza sistemul limfatic, sistem care, deseori, a fost corelat cu endometrioza.
  • Ajuta la detoxifierea rinichilor.
  • Sprijina buna functionare a glandelor endocrine.

Cu atat de multe proprietati pozitive, urmatorul pas ar fi acela de a sti cel putin o reteta cu urzici, si usoara, si gustoasa, dar si cu ingrediente care sa respecte regulile “dietei endo”.

Ei bine, iata mai jos un astfel de preparat pe care sa il incerci in sezonul acesta, cand urzicile au aparut deja in piete, numai bine pentru a savura reteta noi si delicioase. Nu uita, insa, ca dupa sau intre timp, si ceaiul de urzica ne este la fel de benefic.

Supa crema de urzici

Ingrediente:

  • 3 gramajoare de urzici (ar veni o plasa medie)
  • 4 catei de usturoi
  • Sare, piper
  • 1 lingura ulei de masline
  • ¼-1/2 ceasca lapte de cocos

Mod de preparare:

Pune urzicile in chiuveta in care ai pus capacul pentru a se strange apa si spala-le bine cu apa rece/calaie. Ideal ar fi sa folosesi manusi speciale pentru a nu te urzica, insa merge sa le rotesti si cu spumarul sau cu o spatula. Spala-le astfel in 3-4 ape pentru a se duce nisipul si alege-le de diverse impuritati.

Intre timp, pune apa la fiert (cam ½ vas mai mare) si adauga acolo ½ lingurita sare. Acopera vasul.

Cand apa fierbe, adauga treptat urzicile si apasa usor. Nu mai acoperi.

Fii atenta pentru ca, periodic, se va ridica spuma, asa ca va trebui sa o strangi si sa o arunci, dupa care sa mai apesi pe urzici.

Cam in 15-20 de minute urzicile ar trebui sa fie fierte.

Scoate-le intr-o farfurie mai mare, fara a se stoarce foarte bine pentru a mai ramane ceva lichid in ele.

Lasa-le la racit. Cand sunt reci sau calai, adauga-le in blender, alaturi de 4 catei de usturoi, 1 lingura ulei de masline, sare, piper dupa gust si lapte de cocos.

Mixeaza cateva secunde si serveste cu mamaliguta (de preferat din malai fara gluten).

Pofta buna!

de Marina Rasnoveanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *