Managementul laparoscopic al endometriozei ureterale si hidronefrozei asociate endometriozei
Nu, endometrioza nu inseamna numai chisturi endometriozice, ci si aderente si noduli localizati in zona pelvina, dar nu numai. Aderentele pot afecta inclusiv vezica urinara, ureterele si rinichii, tocmai de aceea specialistii realizeaza periodic studii care sa analizeze acest tip de endometrioza si managementul ei.
Obiectiv:
In cadrul studiului mentionat de Pubmed.com si dat publicitatii pe 24 aprilie 2017, specialisti din mai multe spitale universitare din Chile, Brazilia si Franta au dorit sa evalueze eficienta tratamentului laparoscopic pentru endometrioza ureterala. Este aceasta fezabila, sigura si eficienta? Dilatarea ureterala si/sau numarul de incizii pot creste complicatiile?
Pacienti:
Subiectii cercetarii au fost 658 de pacienti care au trecut prin operatii de endometrioza profund infiltrata intre anii 2004 si 2013.
Dintre acestia, 198 fusesera diagnosticati cu endometrioza ureterala si au avut nevoie de ureteroliza. Tot dintre aceiasi 198 de pacienti, 28 dintre ei s-au confruntat si cu dilatare ureterala si hidronefroza asociata endometriozei.
In cazul acestora 28, s-au realizat 15 ureterolize, 12 reanastomoze ureterale si 1 reimplantare ureterala.
Concluzia:
Rezultatul final, in linii mari a fost acela ca ureterolizele asistate laparoscopic, reanastomozele ureterale si reimplantarea ureterala sunt tratamente fezabile, sigure si eficiente pentru endometrioza ureterala.
Excizia laparoscopica completa este posibila, dar complicatiile minime ce pot sa apara ar putea fi asociate cu numarul de incizii.
O alta concluzie demna de mentionat si de retinut atat pentru medici, cat si pentru pacienti, este aceea ca endometrioza ureterala ar trebui sa fie suspectata si minutios verificata in toate cazurile de endometrioza profund infiltrata.
Cititi mai multe despre acest studiu aici:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28089810
Marina Rasnoveanu