Noutati

Exercitiile cu rola de spuma (foam roller) – benefice si in endometrioza

Exercitiile cu rola de spuma (foam roller) – benefice si in endometrioza

Ai inceput deja un program regulat de exercitii fizice? Foarte bine pentru ca sportul ajuta la diminuarea simptomelor endometriozei, ba chiar la slabirea acelor aderente care se formeaza in organism ca o consecinta a bolii sau a operatiilor chirurgicale.

Ca regula generala, nu ne sunt recomandate antrenamentele grele, intensive, insa sunt cateva “accesorii fitness” la care putem apela pentru a ne eficientiza exercitiile.

Printre ele, si rola de spuma (foam roller). Dintre studiile si beneficiile acesteia, o amintesc mai jos pe cea mai importanta,  care poate avea o corelatie si cu endometrioza:

1). Exercitiile cu rola de spuma imbunatatesc considerabil mobilitatea fasciei de la nivelul toracic si lombar

Pentru inceput, trebuie explicat ce este aceasta “fascia”. Fascia este un tesut conjunctiv, care imbraca toate celelalte structure ale corpului nostru. Este continuu, fluid, dar anumite traume ale organismului (a se citi aici in cazul nostru aderente, operatii multiple – in special cele clasice) aduc restrictii de libertare de miscare a acestei fascii.

De aceea este atat de important sa o ajutam sa isi refaca mobilitatea. E o discutie mult mai ampla aici, insa studiile arata ca exercitiile cu rola de spuma imbunatatesc mobilitatea fasciei de la nivelul toracic si lombar (zone unde si noi experimentam deseori dureri sau pot fi impanzite de aderente).

Acum, pe langa acest studiu, orice masare usoara a corpului nostru ne este de ajutor. Exercitiile cu rola de spuma, insa, vin cu unele restrictii:

  • Nu opta pentru o rola tare, cel putin pentru primele luni. Cele moi sunt destinate incepatorilor si, in afectiunea noastra, ar fi de preferat.
  • Nu o folosi in partea de jos a spatelui
  • Nu o folosi direct pe os
  • Nu te suprasolicita de prima data
  • Nu se foloseste direct pe burta
  • Nu o folosi deloc daca ai (sub)obstructie intestinala sau esti recent operata.

Cel mai bine ar fi sa cauti un filmulet pe youtube, cu exercitii usoare, pentru incepatori, sa le adaptezi nevoilor tale si sa le integrezi programului de yoga sau Pilates, de exemplu.

Marina Rasnoveanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *