Noutati

Un caz de endometrioza atipic

Din ce am citit si citesc inca, eu sunt un caz tare atipic pentru endometrioza. Simptomele evidente au inceput abia la 27 ani. In adolescenta nu stiam ce inseamna sa ai dureri la menstruatie. Aveam o colega care lesina de durere si incercam sa o consolez, dar eu nu aveam dureri menstruale decat la frig, nu stiam de fapt prin ce trece. Problema mea era alta. Aveam hemoragie foarte mare 3 zile, imi lua mama fiole de vitamine (banuiesc ca vitamina K) sa o tin sub control si stateam la pat. Nu s-a gandit niciodata sa ma duca la ginecolog sau endocrinolog si nici nu a fost sfatuita in sensul asta de vreun cadru medical.

Am avut copil la 20 de ani si al doilea la 27 de ani. Sunt cat se poate de fertila, deci endometrioza nu da infertilitate la toate femeile. Nu o zic ca o lauda, ci in semn de mirare ca totusi eu am endometrioza. (Stiti teoriile conform carora endometrioza apare mai ales la femeile care intarzie sa dea nastere unui copil. Cel putin in cazul meu nu-i asa)

Desi acum trebuie sa ma bazez pe spusele unui chirurg care a scris in fisa ca am chist cu aspect endometriozic, dar nu l-a excizat pentru analiza histopatologica, l-a cauterizat. Trebuia sa am incredere ca a vazut bine, cand la 4 luni de la operatia facuta in Oradea, in mediul privat, nici n-a vrut sa auda ca eu am inca multe dureri.

Mi-a dat numarul unui psiholog, pentru asta a avut timp, si a repetat de cateva ori ca sunt vindecata si durerile ar putea fi doar de la intestine. De la gastroenterologie m-au trimis mai departe (dar nu stiau la ce specialitate, unde sa ma duc) doar ca nu sunt numai intestinele care-mi dau dureri, o fi tot endometrioza, nerv de la coloana, nu se pot pronunta ca nu tine de ei.

Medicul de familie nu stia la ce specialitate sa ma indrepte, mi-a spus sa vorbesc cu un chirurg, ca durerea asta e de dupa operatie. Intre timp am ramas fara bani de investigatii, asa ca am stat cateva luni bune cu dureri, fara suplimente (doar regim). Alta solutie nu avem, nu?

Endometrioza ne seaca financiar. Lucrez numai cu scopul sa acopar cheltuielile cu endometrioza. Ma gandesc uneori ce isi cumpara femeile la salariu, eu calculez doar daca acopera un RMN, un ecograf si poate o cutie de Omega 3.

Durerile de menstruatie si ovulatie abia dupa a doua sarcina au inceput. Si durerile de uter au inceput din timpul ultimei sarcini si pana acum dupa operatia de endometrioza (3 ani de la sarcina, 8-9 luni de la operatie).

Abia acum dupa operatie cunosc durerile foarte mari de menstruatie si ovulatie. Prima menstruatie dupa operatie a fost socanta. Tot dureri care nu trec cu nimic. Nici sa stau in picioare nu reusesc prea mult. Lunile trecute aveam durerile sub control cu smoothie, dar luna asta am avut greturi si nu le-am mai putut consuma. N-am mai putut manca mai nimic de fapt. Asa ca a fost mai grea menstruatia.

Norocul meu ca am inceput sa lucrez de acasa, incep sa-mi iau gandul sa ma angajez in oras. Cum as explica ca eu doua saptamani pe luna nu sunt in stare de nimic? Vor trece vreodata? Am tot zis ca la maximum 6 luni dupa operatie o sa fiu bine si o sa fac ce-mi doresc, o sa fiu normala, sunt dureri normale dupa operatie. Uite ca nu-s…

In septembrie merg la Timisoara cu multe intrebari, sper sa nu-i sperii.

PS: Parinti, duceti adolescentele la doctori competenti! La prima menstruatie, faceti analize endocrinologice, ajutati-le cu regim sanatos, nu dati bani de buzunar pentru sucuri carbogazoase si chips-uri, luati toate masurile de dragul lor!

A.J, 30 de ani – scris în august 2016

 

Comments (1)

  1. Buna, Vreau sa stiu ce ai mai facut de atunci? sunt ingrozita ca am fost deja la multi medici si toti ma trimit de colo colo si la fel imi spun sa consult un psiholog ca nu se poate sa ma doara asa si m-au luat si la misto. Eu sunt pur si simplu sictirita si nu imi vine sa mai merg nicaieri. Vreau sa stiu daca ai rezolvat si cum au fost doctorii? Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *