Noutati

Endometrioza si infertilitatea – daca altora li s-a intamplat, mi se va intampla si mie?

Endometrioza si infertilitatea – daca altora li s-a intamplat, mi se va intampla si mie?

Ca multor altor paciente cu endometrioza mi s-a spus deseori ca trebuie neaparat sa raman insarcinata. Nu am fost intrebata pe atunci nici cati ani am, nici daca vreau copii, nici daca sunt intr-o relatie, nici de ce si cum ajuta sarcina in endometrioza. Acum cativa ani, cel putin, sper ca nu si acum, sarcina parea solutia miraculoasa in endometrioza.

Desi sper si cred ca s-a lamurit toata lumea cum ca nu e asa (da, ok, ai o relatie, vrei copii, e bine sa urgentezi lucrurile daca ai endometrioza etc. etc.), articolul asta este, de fapt, despre altceva.

Este despre infertilitate in endometrioza, dar vazuta cumva obiectiv (zic eu, dar o doza de subiectivism exista).

Tot citind zilnic de atatia ani pe grup, am observat doua directii:

1). Am endometrioza, clar nu o sa pot face copii (niciodata/prea usor)

2). Am endometrioza (uneori chiar avansata), dar uite, sunt atatea postari despre fete care au reusit, poate, poate raman si eu/poate, poate imi reuseste FIV-ul oriunde ca si lui X, Y si Z le-a reusit.

Sa nu credeti ca nu ma bucur pentru orice fata care scrie ca a ramas insarcinata. Nu, felicitari lor, multa sanatate si putere de a creste frumos acel copil si de a manageria cu bine boala asta (pentru ca nu, ea nu trece dupa sarcina).

Insa nu pot sa nu remarc niste inadvertente sau puncte de plecare gresite.  

Endometrioza nu inseamna numai sau neaparat infertilitate. Sunt o groaza de femei cu endometrioza care au ramas insarcinate (unele chiar foarte repede). Depinde de o groaza de lucruri.

Tocmai de aceea, un doctor bun te intreaba inainte daca vrei sa ramai insarcinata, asta ca sa nu treaca repede la cutit si iti ofera optiunea operatiei cand situatia e mult prea grava pentru a o gestiona altfel.

Asadar, daca alte femei s-au confruntat cu infertilitatea, daca unele femei cu endometrioza nu mai pot avea copii, nu inseamna ca si tu vei fi la fel! (da, da, inclusiv adoptia sau donare de ovocite)

Pe de alta parte, recunosc, nu pot sa le inteleg pe femeile care se culca pe o ureche si zic “lasa, ca daca fetei aleia de pe grup i s-a intamplat sa ramana insarcinata cu un ovar/cu endometrioza avansata/cu FIV facut nu stiu pe unde, fara protocol de endometrioza/tarziu, la 40 de ani etc., mi se va intampla si mie”.

Da, credinta si speranta sunt foarte importante. Dumnezeu chiar face minuni, insa de aici pana a sta acasa si a nu-ti sti sau a-ti ignora situatia doar pentru ca “li s-a intamplat si altora” mi se pare o cale foarte lunga.

Organismul nosru este diferit. Stadiul endometriozei poate fi diferit.

Poate tu nici nu ai un grad de endometrioza avansat, dar din cauza noptilor nedormite, gandurilor negre, stresului ca “tu ai endometrioza si nu vei face niciodata copii”, boala ta avanseaza tocmai din cauza acestei stari induse de tine.

Cat timp tu stai acasa si te rogi la o minune cum ai citit tu pe grup sau mergi la doctori despre care nu stii mare lucru, doar pentru ca “merge si asa”, AMH-ul tau scade sau aderentele fac imposibila o sarcina naturala, poate chiar una prin FIV.

Asadar, de ce sa nu actionezi?

Ok, aveti endometrioza. So what?! Vedeti the big picture, luati-va cele mai bune decizii pentru voi si incercati sa actionati, sa nu mai stati!

Da, tot acest proces poate implica costuri mai mari decat ati preconizat (medici buni, psihoterapeuti, tot felul de terapeuti, suplimente, yoga etc.)

Dar nu cumva costurie sunt mai mari daca stati si asteptati, iar situatia se agraveaza?

Asadar, va indemn sa nu mai gandim dupa clisee. Grupurile sunt excelente, marturiile fetelor la fel, insa asa cum spun medicii, “The tailored approach” este de preferat si aici.

Cu alte cuvinte, vedeti clar care este situatia voastra, cum stati si actionati.

Si da, in tot acest timp, rugati-va pentru ca toate astea functioneaza impreuna! Niciodata separat!

de Marina Rasnoveanu

P.S: Va reamintesc ca puteti fi la curent cu cele mai recente articole Endometrioză.ro sau cu alte informatii legate de endometrioza, dand like sau follow la aceasta pagina de Facebook: https://www.facebook.com/despreEndometrioza/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *