Noutati

Diagnostic șoc: adenomioză și endometrioză

Mă numesc Isa I. și încă de la prima menstruație am învățat să mă obișnuiesc cu durerea și, fie că voiam sau nu, ea a fost o prezență constantă în viața mea. Pe vremea primelor menstruații nu apăruse Nurofenul, drept urmare, vara sau în oricare alt anotimp, în primele zile de ciclu stăteam cu abdomenul lipit de aragazul încălzit. Era singura modalitate prin care îmi treceau durerile. Cu timpul, am devenit prietenă bună cu Ibuprofenul. Însă, durerile s-au întețit odată cu trecerea anilor, astfel încât, la fiecare contact sexual testam praguri din ce în ce mai accentuate de durere și diferite momente cu sângerări abundente care au degradat simțitor calitatea vieții mele.

Vizitele la medici au însemnat ani buni de tratamente pentru tot felul de afecțiuni. Infecții cu candida și tricomonas au degradat starea mea de sănătate, accentuând un diagnostic cu ASCUS la testările Papanicolau. Multă vreme mi s-a spus că am boală inflamatorie pelvină și că tot ce relevă analizele și consultul ginecologic nu justifică durerile pe care le acuz. Drept urmare am fost îndrumată către psihologi, pentru că toți medicii ginecologi susțineau că am o stare anxioasă, ușor depresivă și că durerea asta este de fapt, una preponderent imaginară. Numai că, această durere imaginară a devenit permanentă, nefiind zi în care să nu o simt, într-o măsură mai mare sau mai mică, în ultimii trei ani!

Cu tratament recomandat de psiholog, durerea a fost în continuare acolo. Ani la rând. Până când, în urma unor crize insuportabile, am început să mă documentez: am ținut un jurnal cu toate menstruațiile, ani la rând, am notat ciclicitatea durerilor, am căutat pe internet, simptomatologie, discuții cu prieteni medici, tratate de anatomie, cursuri de medicină generală, etc. Rezultatul: la începutul acestui an mi-am pus singură diagnosticul: endometrioză! Ce-i drept m-a ajutat și formarea mea interioară, studiind mai mulți ani pentru admiterea la medicină.

Înarmată cu acest rezultat am mers din nou la medicul ginecolog care mi-a recomandat să fac CA125 ca să îmi iasă din cap că am endometrioză. Rezultatul testului a fost negativ. Începusem pe undeva să îmi pierd încrederea în mine, să mă îndoiesc de ceea ce credeam eu și știam din semnalele corpului meu. Până într-o zi când, în urma unei crize nocturne am ajuns dimineața, de urgență, la șeful unei maternități din Constanța. Fără să îi spun decât ce simptome am avut și arătându-i istoricul meu medical, precum și în urma consultului pe masa, verdictul a venit fulger: ENDOMETRIOZĂ ȘI ADENOMIOZĂ! Era prima dată când mi se confirmau gândurile. Mi-a recomandat intervenție laparoscopică pentru diagnostic precis, cu cauterizarea posibilelor focare de endometrioză găsite în timpul intervenției.

Însă, dacă ar fi fost să aleg să fac această intervenție, hotărârea mea era să o fac la medicul despre care auzisem că se ocupă de endometrioză, de ani buni, în Timișoara. Drept urmare, am mers la consult la domnia sa, la clinica din București cu care are contract. După discuția preliminară și un lung set de întrebări din partea dumnealui, a urmat consultul pe masă și ecografia. Verdict confirmat: adenomioză și endometrioză!

După multă vreme și multă durere am simțit ca o ușurare acest diagnostic, chiar dacă de aici, toată viața mea începe să se schimbe. Acum știu cauzele durerilor mele și acționez în consecință. Momentan, deși mi-a spus că nu recomandă acest medicament (sunt doar al treilea caz în toată cariera sa de medic) sunt la menopauză indusă cu Diphereline – pentru că din păcate, pentru acest tip de adenomioză pe care îl am nu există alt medicament momentan – urmând ca peste alte trei luni să îmi stopeze tot medicamentos menopauza. Până în prezent, durerile sunt la locul lor însă, efectele nocive ale Diphereline-ului reușesc să le țin în frâu foarte bine gândindu-mă că pe mine nu mă vor afecta, până la finalul tratamentului. Până acum am reușit!

Însă lupta asta pe care am pornit-o cu adenomioza și endometrioza este abia la început. O documentare cât mai amănunțită, o dietă recomandată de nutriționiști specializați în endometrioză, masaje împotriva durerii, acupunctură, meditații și educația mentală personală sunt tehnici care până în prezent m-au ajutat și mă ajută să câștig fiecare zi, fără dureri insuportabile! Se poate trăi și cu adenomioză și endometrioză, combinate! Chiar se poate! Totul este să lucrezi cu tine și să îți dorești să câștigi tu supremația asupra vieții tale!

Și pentru că adenomioza este destul de puțin studiată, la fel ca și endometrioza, am considerat oportun ca orice analiză a simptomelor și a vieții mele cu aceste diagnostice să poată fi de folos și altora, medici sau pacienți, ajutând astfel la colectarea cât mai multor date despre aceste afecțiuni. Astfel am creat blogul eusiendometrioza.blogspot.com unde veți putea găsi detaliat experiența mea cu aceste afecțiuni, precum și alte materiale care vă vor ajuta să depășiți psihic momentele grele cauzate de endometrioză!

Isa I. , 36 de ani – scris în noiembrie 2016

Comments (4)

  1. Buna !Am citit povestea ta si nu pot sa ma dau cu părerea despre ceea ce si cum ai ..Eu in 2015 pe 23martie noaptea am crezut ca mor ,durerea a întrecut orice limita !!!Am urlat de durere am zgâriat patul cu unghiile !Dr Simedrea ma consultat la Provita si mi a făcut ECO vaginală .Mi a spus ca endometrioza mea este gr 3 si am si adenomioza.Mi a dat un RMN de făcut .Dupa RMN am primit concluzia radiologului aveam de fapt endometrioza gr 4 profund..Colonul sigmoid era afectat aproape 10cm ,între rect si vagin undeva aveam un nodul de 5cm ,aderente care imi prinseseră toate organele ,peritoneul plin de endometrioza ,ureterele implicate si ele si puțin din vezica ,intestinul subțire ,nodul ce infiltrase vaginul cu 2mm.Eram praf endometrioza acaparase tot ce a putut !!!! M am speriat f tare nu știam ce sa fac !!In doua zile am descoperit un medic in Franta ,cel mai mare specialist in endometrioza ,si acolo am ajuns in Franta. M am operat acolo ,Mi au spus ca in România daca se intervenea ,aveam mari probleme !Operstia a fost f complexa ,trebuia o precizie mare pt ca puteam sa rămân fără vezica s mi au tăiat din colon 10cm ,mi au scos noduli si au curatat totul . Acum sunt in menopauza indusa si asta trebuie sa fac toată viața . A fost greu si încă este .Este o lupta continua ,sunt analize pe care le repet mereu si mereu !Vreau un singur lucru sa spun ….Rmnul si radiologul specializat pe endometrioza , ei pot spune realitatea ,atât !Este scump dar iti salvează viața !Ecografiile nu vad asa ca Rmnul ! !Sanatate tuturor ce au aceasta boala cronica si Dumnezeu sa va ajute !!!

  2. REVIN CU O MICA DAR IMPORTANTA, PRECIZARE:NU IN FRANTA MI SA SPUS CA AS FI AVUT PROBLEME DACA FACEAM OPERATIA IN ROMANIA ,CI CHIAR AICI IN BUCURESTI ,MEDICI CU CARE AM DISCUTAT IMEDIAT DUPA OPERATIE AU RAMAS IMPRESIONATI DE COMPLEXITATEA INTERVENTIEI SI A DIAGNOSTICULUI , ,M AU FELICITAT DE ALEGEREA FACUTA SI MI AU SPUS CA IN BUCURESTI NU AVEAM SANSE PT O ASA OPERATIE, .DE AICI REIESE CAT DE PUTIN SE STIE DESPRE ENDOMETRIOZA ,SI CAT DE IMPORTANTA ESTE ALEGEREA MEDICULUI ,!AM TOT RESPECTUL FATA DE MEDICII CARE OPEREAZA ENDOMETRIOZA CU REZULTATE BUNE ,!!!

  3. Eu sunt operata in Timisoara in mai 2016 de dr. Voicu Simedrea si echipa acestuia. Rezectie de rect, aderente multiple si totul a fost perfect, recuperarea rapida, la controlul de un an eram ok. Avem si in tara specialisti, insa da, nu in Bucuresti unde am mai fost operata de doua ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *