Noutati

Cele 4 stadii ale endometriozei

Cele 4 stadii ale endometriozei

Ca orice afectiune grava, si endometrioza are mai multe stadii. E drept ca, in acest moment, destul de putini medici stiu despre acestea si le prezinta pacientelor, dar cum astazi exista atatea surse de informare, iata mai jos descrierea fiecarui stadiu in parte.

Inainte, insa, va reamintim ca stabilirea stadiului se face dupa un control ginecologic endometriozic riguros: anamneza (discutia aprofundata cu pacienta), consult pe masa (tuseu vaginal + consult cu valve) si ecografia transvaginala realizata de un medic cu experienta in endometrioza.

Asadar, potrivit ASRM (Societatii Americane de Medicina Reproductiva) endometrioza are 4 stadii. Fiecare astfel de stadiu este bazat pe locatia, cantitatea, profunzimea si marimea leziunilor endometriozice. Acestea pot fi sau nu corelate cu nivelul de durere acuzat de pacienta, cu riscurile de infertilitate sau celelalte simptome.

O pacienta se poate confrunta cu dureri debiliante, dar sa fie stadiul I, iar o alta pacienta cu simptome minime sa aiba totusi stadiul IV.

Acestea fiind stabilite, iata mai jos clasificarea endometriozei:

Stadiul I

Leziuni minime sau inflamatii pe sau in jurul organelor din zona pelvina.

Stadiul II

Leziunile, infamatiile sau zonele cu endometrioza sunt ceva mai pronuntate decat la stadiul I, insa afectarea organelor este inca destul de restransa. Nu usnt prea multe aderente sau leziuni endometriozice.

Stadiul III

Leziunile endometriozice sunt mai intinse. Tesutul incepe sa infiltreze organele din regiunea pelvina, inclusiv peretele abdominal. Pot fi aderente sau cicatrici importante.

Stadiul IV

Boala infiltreaza activ si pronuntat mai multe zone din reginea pelvina, ovare sau alte organe din zona extra pelvina. Nodulii, aderentele importante duc la distorsionarea anatomiei pacientelor si la alte complicatii mai grave.

un articol de Marina Rasnoveanu

Bibliografie:

http://www.nzendo.org.nz/about-endometriosis#stages-or-grades-of-endometriosis

https://endometriosisnews.com/2017/09/26/the-4-stages-of-endometriosis/?utm_source=END+E-mail+List&utm_campaign=419e6b11ce-RSS_THURSDAY_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_5a9732e593-419e6b11ce-72319117

https://www.researchgate.net/profile/Peter_Oppelt/publication/232811196_Preoperative_planning_of_surgery_for_deeply_infiltrating_endometriosis_using_the_ENZIAN_classification/links/0fcfd509bf3871af01000000/Preoperative-planning-of-surgery-for-deeply-infiltrating-endometriosis-using-the-ENZIAN-classification.pdf

P.S: Va reamintesc ca puteti fi la curent cu cele mai recente articole Endometrioză.ro sau cu alte informatii legate de endometrioza, dand like sau follow la aceasta pagina de Facebook: https://www.facebook.com/despreEndometrioza/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *