Noutati

Care este impactul sesiunilor Yoga in contextul durerii asociate endometriozei? (Studiu)

Care este impactul sesiunilor Yoga in contextul durerii asociate endometriozei? (Studiu)

In managerierea endometriozei sunt importante o multime de tratamente alternative, care vin sa sustina organismul sau sa amelioreze unele simptome specifice acestei afectiuni. Printre cele mai vehiculate astfel de alternative a fost, de-a lungul timpului, si practicarii sesiunilor de Yoga.

Tocmai de aceea, cercetatorii brazilieni au demarat acum ceva timp un studiu care sa incerce sa evalueze corect impactul miscarilor yoga asupra durerilor asociate endometriozei.

Scopul studiului

Cercetarea mai sus mentionata a fost demarata la Universitatea Campinas Medical School din Brazilia si a inclus 40 de femei diagnosticate cu endometrioza.

Scopul studiului a fost acela de a compara durerea cronica pelvina, tiparele asociate menstruatiei si calitatea vietii a doua grupuri de femei cu endometrioza. Dintre acestea, unele au participat timp de 8 saptamani la sesiuni de yoga, altele nu.

Astfel, cele 40 de participante la studiu au fost impartite in mod aleator in doua grupuri: cele din primul grup au participat la 2 sedinte de yoga pe saptamana, fiecare a 90 de minute, timp de 8 saptamani, in vreme ce femeile din cel de-l doilea grup nu au fost implicate in astfel de activitati.

Atat la inceputul studiului, cat si la 2 luni de la incheierea lui, pacientele au primit un chestionar cu mai multe intrebari tocmai pentru a li se evala corect calitatea vietii si tiparele asociate durerilor menstruale si a celor zilnice.

Concluziile

La final, s-a constat ca nivelul de durere zilnic a fost semnificativ mai scazut printre femeile care au facut yoga. La fel, si calitatea vietii a inregistrat un procent mai bun in cadrul acestui prim grup.

Totusi, nu s-a inregistrat nicio diferenta semnificativa intre cele doua grupuri in ceea ce priveste durerile menstruale.

Concluzia finala a cercetatorilor a fost aceea ca practicarea yoga este asociaya cu o reducere a nivelului de durere cronica pelvina si cu o imbunatatire a calitatii vietii femeilor cu endometrioza.

Mai multe despre acest studiu poti gasi aici: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27869485

un articol de Marina Rasnoveanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *