Noutati

Formele endometriozei si care sunt simptomele nodulului rectovaginal endometriozic?

Formele endometriozei si care sunt simptomele nodulului rectovaginal endometriozic?

Nu voi vorbi in acest articol despre simptome precum durere sau infertilitate, ci despre formele endometriozei, daca le pot spune asa. Apoi, voi detalia un pic subiectul “nodulului rectovaginal endometriozic”, o parte mai putin cunoscuta atat de catre paciente, cat si de catre medici, din pacate.

Ma repet, pentru cei care nu au mai citit articolele mele. Sunt doar o pacienta “cu vechime” intr-ale endometriozei, care a trecut prin doua operatii pana acum si a avut norocul, in ultimii 2 ani, sa intalneasca doctori exceptionali ca profesie si comunicare. Asadar, am aflat raspunsul unor intrebari pe care, poate, nu apucam sa le mai adresam in timpul unor consultatii normale.

Va puteti convinge de asta, parcurgand o serie de interviuri realizate si publicate in ultimul an, materiale pe care le gasiti aici: http://endometrioză.ro/category/articole/

In plus, informatiile de jos sunt dublate atat de linkuri catre site-uri specializate, din afara, care sa ateste ceea ce spun, sunt dublate de experienta mea, dar si a multor alte fete care scriu periodic pe grupul Endometrioza Romania.

Cum se manifesta endometrioza?

Va vine sa credeti sau nu, pana in octombrie 2014, adica la 5 luni de la prima operatie, eu nu stiam ca endometrioza poate sa insemne si aderente sau, mai rau, noduli endometriozici.

Asadar, pentru fetele ceva mai tinere sau “neexperimentate intr-ale endometriozei”, pentru parintii adolescentelor, pentru femeile care au rude sau prietene in aceasta situatie, iata mai jos ce forme poate lua endometrioza:

  • Chisturi endometriozice

Cele de care stim cu totii. Chisturi ceva mai ciudate ca forma, culoare, aspect etc, sunt catalogate de catre ginecologi drept endometriozice. Examenul histopatologic de dupa ar trebui sa confirme asta, insa eu cred ca si acesta trebuie facut la un laborator bun si de catre doctori avizati, astfel incat sa fiti sigure de rezultat. E, bineinteles, o parere personala.

  • Aderente endometriozice

Aderentele sunt foarte periculoase pentru ca pot lipi organe intre ele, pot apare in zone problematice, sa dea dureri, sa impiedice buna functionare a ovarelor sau chiar a vezicii urinare.

Acum cativa ani aveam astfel de aderente undeva intre uter si rect si cu 3 zile inainte de ciclu mi se declansau niste dureri foarte urate, insotite de varsaturi si imposibilitatea de ma misca. Asadar, aderentele nu sunt niste detalii minore, ci o manifestare importanta a endometriozei.

Dovezi ca aceste aderente endometriozice nu sunt niste “inchipuiri”? Aici   http://endometriosis.org/endometriosis/adhesions/sau aici https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28322132 sau aici https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28186620

Noduli rectovaginali endometriozici

Din punctul meu de vedere, cea mai urata si periculoasa manifestare a endometriozei pentru simplul fapt ca pot aparea, se pot infiltra si stenoza organe importante ale corpului nostru. Eu i-am avut pe colon, insa in literatura de specialitate se mentioneaza si noduli pulmonari endometriozici.

Un doctor bun, cu experienta in endometrioza, trebuie sa ii identifice si la tuseul vaginal, si la ecografia transvaginala. Pe urma, bineinteles, ar urma RMN-ul cu protocol si Hidro Colo CT-ul, dar asta stabiliti cu medicul vostru curant.

Dovada acestor nodule sunt numeroase studii retalizate de catre specialisti: https://www.hindawi.com/journals/isrn/2014/853902/ sau aici https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28323223 sau aici http://endometriosis.org/resources/articles/painful-intercourse/

Care sunt (posibilele) simptome ale nodulilor rectovaginali?

Cum acesti noduli ne pot pune viata in pericol sau afecteaza functii importante ale organismului nostru, foarte multe fete intreaba care sunt simptomele nodulilor rectovaginali?

Eu as zice ca mai bine va gasiti un doctor de incredere si mergeti periodic la consult, insa, in linii mari, iata care sunt simptomele acestea specifice:

Experienta mea:

  • Constipatia.
  • Chiar si atunci cand luam laxative “normale” (cam tot ce exista acum in farmacii), aveam scaun cu mari dureri, crampe, transpiratii etc.

Atat am experimentat eu. Cred ca sunt un caz mai atipic. De la un moment dat am inceput sa iau Citrat de Magneziu, care nu e un laxativ “clasic”, ci un supliment pentru alte probleme, dar care are si aceasta proprietate. Chiar si cu el scaunul era foarte subtire, insa nu mai aveam manifestarile de mai sus.

Din ceea ce au relatat alte paciente:

  • Diaree, constipatie sau alternarea celor doua, in special in preajma menstruatiei.
  • Dureri mari la defecatie, insotite sau nu de crampe, transpiratii, senzatie de greata, varsaturi etc.
  • Durere care radiaza in spate sau pe picior.

Din toate cate am citit, nodulul rectovaginal, in functie de situatie, poate fi chiar (aproape) asimptomatic. Eu eram asa. Pentru ca luam acel citrate de magneziu si aveam scaun zilnic, fara dureri, tindeam sa imi ascund constipatia si sa ii dau alte motivatii. De aceea am spus ca mai bine cautati un doctor in care aveti incredere.

Nodulul rectovaginal, daca e prea mare si infiltrat in colon, este necesara rezectia de rect si chiar nu vreti sa ajungeti acolo. Eu am trecut prin asta, a fost greu, acum sunt bine, insa de ce sa tratati, cand puteti sa preveniti?

un articol de Marina Rasnoveanu

Comments (3)

  1. Buna ziua. Am 28 de ani si recent am.fost diagnosticata cu endometrioza..cu un mare.chist.endometriotic. Problema este ca in ultimul timp am.probleme.cu constipatia. Ma chinui ft tare si mi-e teama sa nu am.afectat si colonul.intrebarea mea.este : cum ati descoperit nodulul rectovaginal ? Prin colonoscopie sau cum ? Multumesc si o seara buna !

    • Buna, Diana!

      Am mai scris in articolele mele: am ajuns la dl.dr. Voicu Simedrea in dec. 2015 – asa mi-a descoperit nodulul – la palpare in primul rand, un medic experimentat asa il diagnosticheaza, cel putin nodulii astia destul de mari – al meu avea 4.5 cm. Apoi s-a confirmat si la ecografia transvaginala. Apoi mi-a recomandat RMN cu protocol in endometrioza (am scris si despre asta pe site, sa cauti), dupa care, la indicatia medicului radiolog Hidro Colo CT. Operatie in iunie 2016, recuperare ok, acum la 2 ani sunt foarte bine, fara nicio leziune rectovaginala sau chist endometriozic aparut dupa. Voi mai scrie despre experienta mea. Ma poti gasi si pe Fb. Numai bine! Marina Rasnoveanu

  2. Aceleasi simptome le am eu diaree la menstruatie dureri de burta groaznice ,constipatie,,la sapt fac microclisma acasa am fost la dr Simedrea si am endometrioza st.3 ,chist endometriozic de 7 cm pe ovarul drept plus inca 2 chisturi de 2 si 3 cm pe ovarul stang,o sa iau tratamentul hormonal 3 luni ..voi incepe dieta si vom vedea ce va mai urma,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *