Noutati

Exercitiile fizice in endometrioza – recomandate sau interzise?

Sportul in endometrioza este, cumva, un subiect delicat. Unii spun ca da, ar fi foarte indicat, in vreme ce unele paciente care se confrunta si cu oboseala cronica sustin ca, in ciuda beneficiilor, le este foarte greu sa urmeze un antrenament regulat.

Si asa e. Intotdeauna trebuie sa ne ascultam organismul, insa, cumva, sa il si ajutam sa inceapa sa functioneze mai bine. Cu alimentatie corespunzatoare, cu optimism, cu lucruri care ne plac, cu oameni dragi alaturi, dar si cu o forma de miscare pe care corpul nostru o tolereaza.

Despre sport in endometrioza se stiu urmatoarele lucruri:

  • Cu unele exceptii, poate diminua simptomele asociate endometriozei.

Cand spunem exceptii, ne referim la cazurile grave in care sportul este contraindicat din cauza unor forme de endometrioza grava sau a oboselii cronice.

  • Exercitiile fizice ne ajuta organismul sa elibereze mai multe endorfine

Asadar, starea de “buna dispozitie” este asigurata, dar si dureri mult diminuate. Vestea buna este ca organismul are nevoie de doar 10 minute de exercitii moderate pentru a incepe sa elibereze aceste substante benefice.

  • Exercitiile fizice imbunatatesc circulatia

In unele teorii, endometrioza este asociata cu probleme ale sangelui/limfei. Asadar, odata imbunatatita circulatia, si simptomele endometriozei ar putea fi reduse.

  • Sportul scade estrogenul

Da, atat timp cat alegi forma de sport potrivita pentru tine si o practici regulat, sunt mari sanse ca acest obicei sa iti normalizeze sistemul hormonal, inclusiv valoarea estrogenului.

Experienta mea

Mi-as fi dorit sa pot lucra mai intens la sala pentru ca, se pare, transpiratia ne ajuta sa eliminam mai repede si mai bine toxinele si estrogenul in exces. Inainte de operatie nu era deloc cu putinta pentru ca aveam, cred, si un dezechilibru al glandelor suprarenale ceea ce imi dadea o oboseala destul de pregnanta. Asta nu se mai intampla, insa, acum, dupa operatie.

Nu stiu cum e cazul vostru, insa daca nu aveti problema asta si va place sa lucrati la sala, e un bun inceput, dar nu uitati sa incepeti treptat si sa va ascultati mereu corpul.

Ce m-a ajutat foarte mult?

Mersul pe jos si exercitii usoare-moderate de yoga-stretching. Spun asa pentru ca nu respect tehnicile de respiratie/meditatie, asa ca nu stiu daca pot spune ca fac yoga.

Ce as mai vrea sa incerc: exercitiile cu mingea fitness (se pare ca ar ajuta la aderente) si cele care ajuta mai mult limfa (gen exercitiile la trambulina).

Daca, insa, aveti posibilitatea de a cumpara CD-uri/face yoga sau astfel de exercitii mai grele cu un expert in endometrioza, eu zic sa investiti in asta. Am inteles ca unele miscari (chiar si de yoga/Pilates) ne pot face rau.

Am luat pentru 3 luni anticonceptionale, acum le-am sistat pentru ca nu se putea altfel, insa ce m-a surprins in intervalul acesta a fost faptul ca, in a doua luna, am avut dureri pelvine (uneori puternice) care treceau cu 20 de minute de astfel de exercitii de stretching si incalzire. De fapt, era vorba de acele exercitii simple pe care le faceam la ora de sport: rasuciri, genufleziuni, fandari, rotiri plus exercitiile de stretching din videoul de aici.

Un alt lucru de mentionat este ca in 2010, tot anul, am facut naveta la Bucuresti. Asta insemna un efort fizic ceva mai mare, dar tot sub forma mersului pe jos. Si atunci aveam un chist de 4 cm, insa pot spune ca fost unul dintre cei mai buni ani: fara dureri in timpul lunii, dureri care treceau cu Ketonal in acea perioada a lunii, asa ca totusi, pentru mine, mersul pe jos cred ca ramane forma de sport numarul 1.

Voi ce forma de sport ati alege?

Marina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *