Noutati

Dieta pentru endometrioza – 5 greseli de evitat!

Dieta pentru endometrioza – 5 greseli de evitat!

Nu, alimentatia nu trateaza endometrioza! Nu, alimentatia nu suplineste consultul specializat si recomandarile medicului cu experienta in endometrioza. Nu, alimentatia nu este acel factor minune care sa te scape de endometrioza, insa da iti poate imbunatati considerabil calitatea vietii.

Pana la urma, asta ne dorim toate, nu? Sa fim bine, sa avem cat mai putine dureri, sa intarziem cat mai mult operatiile necesare, sa prevenim recidiva etc. Aici gasesti un articol amplu despre dieta in endometrioza (ce presupune, mentionari importante, studii care atesta nu numai atenurea durerilor, ci si avansarea si regresia bolii asociate unor alimente – insa da, informatiile astea sunt doar in cadrul unor studii restranse etc.).

Dupa aceea, insa, intorceti-va un pic la acest articol pentru ca de curand am vorbit cu o persoana draga mie, la fel, operata de endometrioza colo rectala, stadiul IV, care privea total diferit dieta fata de mine si mi-am dat seama ca da, suntem diferite, asa ca trebuie aduse unele clarificari in privinta acestei dieta. Cel putin asta cred eu, o pacienta cu endometrioza de peste 20 de ani (diagnosticata doar de 8 ani, e drept), si cu o experienta de peste 3 ani cu dieta pentru endometrioza.

Asadar, iata mai jos ce greseli sa eviti, astfel incat sa nu cazi in obsesie si sa nu iti faci mai mult rau decat bine!

  1. Nu lua totul ad literam si nu fii prea dura cu tine!

Dieta in endometrioza are anumite directii generale importante si, apoi, unele detalii de care se tine cont mai mult sau mai putin. De exemplu, studiile spun ca soia e interzisa clar, carnea rosie nu ne face bine, ca lactatele sunt foarte inflamatoare si “active hormonal” deci trebuie evitate etc. Pe langa acestea, mai sunt si detaliile referitoare la alimentele (fito)estrogenice, de genul usturoi, turmeric, sau la importanta evitatii fructelor confiate in favoarea celor proaspete (am dat doar cateva exemple).

Vorbind cu prietena mea, am obserbat ca, pentru ea, dieta era un chin pentru ca luase totul ad literam si evita inclusiv batoanele raw vegane doar pentru ca aveau stafide sau curmale sau nu lua nu stiu ce supliment pentru ca avea 100g turmeric.

Din punctul meu de vedere, este gresit. In primul rand pentru ca exista riscul sa cazi in extrema cealalta si in al doilea rand pentru ca acestea oricum sunt niste recomandari generale. Nu se pot pune pe acelasi plan cu primele.

Asadar, ori de cate ori incepi o astfel de dieta intelege foarte bine grupele de alimente mari interzise, iar cu celelalte fii un pic mai relaxata daca nu vrei sa o iei razna si sa abandonezi curand acest stil de alimentatie.

Apoi, e important sa iti urmaresti si organismul. Cele mai multe dintre noi primim semnale atunci cand mancam ceva fitoestrogenic despre care, poate, nici nu stiam ca nu e ok pentru noi. Durerile de sani si de ovare, brain fog a doua zi, oboseala sunt doar cateva dintre aceste semnale importante.

  1. Nu trisezi! “Cheating day” o data pe saptamana, pe luna, o data la trei luni – tu alegi!

Imi spunea prietena mea ca “o jumatate de pizza” i-ar fi de ajuns si se uita cu groaza la mine cand ii spuneam ca nu mai tarziu de acum o saptamana am savurat o pizza intreaga. Da, chiar si noi ne putem face astfel de mici placeri.

Bineinteles, asta depinde: de situatia fiecareia, de ambitia ei, de dorinta de a respecta toate regulile, insa cred eu ca din cand in cand nu ne face rau o mica placere culinara de acest fel. E drept, insa, nu foarte des.

Eu, de exemplu, aleg sa “gresesc” o data pe luna si de fiecare data imi aleg si ceva care sa imi placa, dar si care sa fie cat mai putin nociv. De exemplu, am comandat pizza cu mozzarella si ciuperci. Adica avea doar gluten si lactate (ok, si probabil zahar ca asta e in toate). Da, dar carne nu avea!

  1. Nu vizualiza cum mancarea iti face rau – dar nici bine, as zice eu!

Partea asta cu vizualizarea in cazul asta e periculoasa. Dieta nu vindeca endometrioza. Nu este suficienta nici macar pentru a o tine sub control din punctul meu de vedere (mai ai nevoie de suplimente, anticonceptionale daca le poti lua, controale regulate, terapii holistice etc.). Sa iti imaginezi cum mancarea te vindeca, iti este benefica si apoi sa descoperi un chist este intr-adevar dezamagitor si de aici pana a renunta la dieta nu este decat un pas.

Asadar, nu te gandi ca mancarea iti face rau sau bine. Respecta cat poti niste reguli, mananca cu placere si bucura-te de viata!

  1. Nu face totul de complezenta, fara a simti placerea de a manca!

Nu stiu daca e o chestie psihica, insa eu mananc cu maxima placere orice salata cu varza alba, avocado, rosii, ardei kapida, morcov, nuci de Brazilia mananc. Apropos, asta e o reteta minunata, daca mai puneti si un pic de ulei de masline si 1 lingurita otet de mere bio ati facut un pranz sau o cina pe cinste.

Sunt, insa, persoane care au alte preferinte culinare si mananca doar ca “trebuie”, simtindu-se mai degraba constranse. Pentru ele, cred ca frustrarea va fi mult mai mare si, sincer, nu stiu ce directie sa urmeze ele. In afara de autoeducatie, psihoterapie sau trisare in mai multe zile ale lunii nu vad alte metode.

  1. Nu te infometa!

Dieta pentru endometrioza, oricat de restrictiva ar parea in prima faza, nu inseamna infometare! Ba mai mult decat atat, eu iau inclusiv un supliment cu multivitamine pentru ca sunt anemica de candma stiu. Nu sariti peste micul dejun, pranz, cina, doar pentru ca voi tineti dieta si oricum nu aveti ce manca. Ba mai mult, dupa aceea, cand va ies analizele proaste sau efectele nu se vad, nu blamati dieta asta pentru ca ea nu are nicio legatura cu esecul vostru.

Decat sa va infometati mai bine mancati de toate, parerea mea.

Cam acestea ar fi cele mai importante greseli pe care le-am observat la fetele care tin sau incearca sa tina dieta pentru endometrioza. Va repet! Ea nu ne vindeca, nu suplineste consultul specializat, parcursul medical individualizat (adica daca aveti deja stadiul IV, chiar daca mancati super clean tot veti avea nevoie de operatie), sau adoptarea altor metode de tratament (suplimente, anticonceptionale, yoga etc.)

Un articol de Marina Rasnoveanu

P.S: Va reamintesc ca puteti fi la curent cu cele mai recente articole Endometrioză.ro sau cu alte informatii legate de endometrioza, dand like la aceasta pagina de Facebook: https://www.facebook.com/despreEndometrioza/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *