Noutati

Cateva aspecte nutritionale si endometrioza (Studiu)

Cateva aspecte nutritionale si endometrioza (Studiu)

Dieta anti endometrioza este sustinuta de unii, pacienti sau medici, dar combatuta de altii. Studiile din ultimii ani, insa, vin sa ofere o directie cel putin promitatoare in acest sens. La fel se intampla si in cazul cercetarii realizate de oamenii de stiinta din Sao Paolo, Brazilia, una dintre tarile cu cele mai multe paciente de endometrioza din lume.

Cercetarea a implicat studierea rezultatelor mai multor materiale anterioare, privind aspectele nutritionale in aparitia sau severitatea endometriozei.

Astfel, la final s-a ajuns la concluzia ca o dieta deficienta in substante nutritive au dus la schimbari in metabolismul lipidic, nivelul stresului oxidative si a promovat anomalii epigenetice ce ar putea fi implicate in aparitia si progresul endometriozei.

Pe de alta parte, o alimentatie bogata in Omega 3, cu efecte antiinflamatoare, suplimentarea cu NAC (N-acetil-cisteina), vitamina D si resveratrol, in combinatie cu un consum bogat de fructe si legume (de preferat organice) au un efect protector, reducand riscul de aparitie sau dezvoltare a bolii.

Asadar, cercetatorii brazilieni cred ca “reeducarea in privinta nutritiei” ar putea fi o unealta promitatoare in prevenirea si tratarea endometriozei.

Sursa si mai multe detalii despre acest studiu, aici:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26841161

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *